Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie OESO-landen daalde licht door lagere energieprijzen

Inflatie OESO-landen daalde licht door lagere energieprijzen

PARIJS (ANP) - De inflatie in de landen die zijn aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is in juli licht gedaald ten opzichte van een maand eerder. Het is voor het eerst sinds november 2020 dat het algemene prijspeil is afgenomen. De daling wordt veroorzaakt door een minder sterke toename van de energieprijzen in de meeste OESO-landen in juli.

Gemiddeld stegen de consumentenprijzen in de 38 OESO-landen in juli met 10,2 procent op jaarbasis. In juni bedroeg de inflatie 10,3 procent. De oplopende energieprijs was opnieuw de grootste aanjager van de inflatie, maar de prijsstijging liep wel wat terug ten opzichte van een maand eerder. De energie-inflatie bedroeg in juli dik 35 procent, tegen bijna 41 procent in juni. In 26 van de 38 OESO-landen stegen de energieprijzen in juli minder hard dan een maand eerder.

De prijzen van voedsel namen wel verder toe en stegen met 14,5 procent, tegen ruim 13 procent in juni. Als de voedsel- en energie-inflatie buiten beschouwing wordt gelaten, bedraagt de inflatie op jaarbasis in het OESO-gebied 6,8 procent, vergeleken met 6,5 procent in juni.

In de G7-landen, de grootste economieën ter wereld, daalde de inflatie tot 7,6 procent, van 7,9 procent in juni. Van alle G7-landen nam alleen in het Verenigd Koninkrijk de energie-inflatie toe. In het G20-gebied bleef de inflatie stabiel op 9,2 procent. Buiten de OESO-landen liep de inflatie verder op in Argentinië, China, Indonesië, Saudi-Arabië en Zuid-Afrika. In Brazilië en India was sprake van een daling.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

6 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

7 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

7 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

7 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

7 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

7 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

8 uur geleden