Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie is volgens IMF veel hardnekkiger dan verwacht

Inflatie is volgens IMF veel hardnekkiger dan verwacht

WASHINGTON (ANP) - De inflatie lijkt veel hardnekkiger dan verwacht, zowel wereldwijd als in Nederland. Dat komt naar voren uit de nieuwste ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De laatste tijd neemt het tempo van de prijsstijgingen weliswaar af, maar het ziet er wel naar uit dat het nog lang gaat duren om de hoge inflatie echt te beteugelen.

Voor dit jaar rekent het IMF wereldwijd nog op 7 procent inflatie, 0,4 procentpunt meer dan bij de vorige raming in januari. Volgend jaar zouden de prijzen mondiaal dan nog eens met 4,9 procent omhoog gaan, waar in januari voor 2024 werd uitgegaan van 4,3 procent inflatie.

Voor Nederland ligt de situatie iets anders. Hier dacht het IMF eerder nog dat het algehele prijsniveau in 2023 waarschijnlijk 4,2 procent verder zou oplopen. Dat is iets naar beneden bijgesteld tot 3,9 procent. Maar daar staat tegenover dat het IMF er nu bij zegt dat de inflatie hier volgend jaar waarschijnlijk weer zal oplopen tot 4,2 procent. Mogelijk speelt mee dat het energieprijsplafond van de overheid en de accijnsverlaging voor benzine dan niet meer gelden.

In koopkracht achteruit

"Hoewel de wereldwijde inflatie is gedaald, weerspiegelt dat vooral de scherpe ommekeer bij de energie- en voedselprijzen", zegt IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas. Mede door de zachte winter liggen de energieprijzen lang niet meer zo hoog als net na de oorlogsuitbraak in Oekraïne. Maar veel andere producten en diensten worden nog steeds in rap tempo duurder.

Volgens Gourinchas heeft de kerninflatie, oftewel de inflatie gecorrigeerd voor de sterk schommelende energie- en voedselprijzen, in veel landen zijn hoogtepunt waarschijnlijk nog niet bereikt. Hij wijst er ook op dat de lonen over de gehele linie nog altijd minder hard omhoog gaan dan de prijzen, waardoor mensen er dus eigenlijk in koopkracht op achteruit gaan.

Strikte coronabeleid

Als het gaat om het bredere economische plaatje stipt Gourinchas zowel positieve als negatieve ontwikkelingen aan. Zo is de economie van China duidelijk opgeveerd sinds het land is gestopt met zijn strikte coronabeleid. Door de hoge inflatie en flink opgelopen rentes lijkt de groei in veel landen evenwel nog lange tijd erg beperkt te blijven.

De vooruitzichten voor de wereldeconomie heeft het IMF sinds de laatste prognose zowel voor dit jaar als volgend jaar met 0,1 procentpunt verlaagd. Nu is de verwachting dat de mondiale groei dit jaar terugzakt tot 2,8 procent en volgend jaar dan weer licht aantrekt tot 3 procent. De laatste raming voor Nederland dateerde van eind vorig jaar en ging uit van 0,6 procent groei in 2023. Die voorspelling heeft het IMF nu opgeschroefd tot 1 procent. Maar voor 2024 voorziet het IMF amper herstel, want dan rekent het fonds op een plus van 1,2 procent.

Meer uit Financieel

Grote geldverstrekkers verhogen hypotheekrente

AMSTERDAM (ANP) - Alle grote geldverstrekkers in Nederland, waaronder Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS Bank, Aegon, NN en Triodos, hebben hun hypotheekrentes de afgelopen twee weken één of twee keer verhoogd, meldt De Hypotheekshop. De meeste instellingen verhoogden vorige week hun tarieven met 0,05 tot 0,10 procentpunt. Dat is de grootste wekelijkse stijging in een half jaar tijd.

16 minuten geleden
Warren Buffett laat investeringskansen in India aan opvolgers

OMAHA (ANP) - De bekende belegger Warren Buffett ziet "veel kansen" in India, maar die laat hij over aan zijn opvolgers. Dat heeft de inmiddels 93 jaar oude Amerikaan afgelopen weekend gezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, meldt financieel persbureau Bloomberg maandag.

1 uur geleden
FNV zet stakingen in metaalsector door om uitblijven cao

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV heeft leden die werken in de Groningse of Limburgse metaal- en techniekbranche opgeroepen woensdag te staken. Daarmee krijgen de stakingen die twee weken geleden al begonnen een vervolg. Eerder werk het werk al neergelegd in zes andere provincies. De bond wil op die manier zijn eisen voor een nieuwe cao afdwingen.

1 uur geleden
Volvo's elektrische auto's stuwen verkoopcijfers

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De Zweedse autofabrikant Volvo Cars heeft de afgelopen maand een kwart meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt volgens het bedrijf onder meer door een grote vraag naar zijn elektrische modellen.

1 uur geleden
Rederij Maersk bezorgd over uitbreiding onrust Rode Zee

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De grote Deense rederij Maersk maakt zich zorgen over uitbreiding van de onrust in de Rode Zee door de aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart. Volgens Maersk is de zone met risico's aan het groeien en zijn er vaker aanvallen op schepen die verder op zee varen. De Houthi's hebben inmiddels gedreigd ook schepen in de Middellandse Zee aan te vallen als vergelding voor de Israëlische aanvallen in Gaza.

1 uur geleden
Minder huishoudelijke apparaten verkocht door krappe huizenmarkt

ZOETERMEER (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar minder grote huishoudelijke apparaten gekocht, meldt branchevereniging APPLiA Nederland. Vooral inbouwkookplaten, afzuigkappen en afwasmachines werden minder vaak verkocht. Dat komt volgens de koepel door de hoge inflatie en tegenvallende huizenverkoop en nieuwbouw.

2 uur geleden
PostNL zakt op positief Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde maandag tot de grote verliezers op het Damrak. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen en het bedrijfsresultaat was 9 miljoen euro negatief. Topvrouw Herna Verhagen sprak van een lastige omgeving voor het bedrijf in het eerste kwartaal met stijgende kosten, vooral voor lonen. Het aandeel zakte 3,5 procent.

2 uur geleden