Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie in eurolanden nog hoger dan eerder berekend

Inflatie in eurolanden nog hoger dan eerder berekend

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurolanden, waaronder Nederland, is in februari nog sterker toegenomen dan eerder gemeten. Het dagelijks leven was vorige maand 5,9 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een nieuwe berekening. Eerder meldde het bureau dat de prijzen in doorsnee met 5,8 procent waren gestegen.

Vooral de dure energie drijft de prijsstijgingen op. Gas en olie stegen al hard in prijs in de aanloop naar de Russische inval in Oekraïne, die 24 februari begon. Handelaren hielden toen rekening met verstoringen in de toevoer van olie uit Rusland door de troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Ook voedingsmiddelen en diensten zijn duurder geworden, meldt Eurostat.

Nederland kampte met een bovengemiddeld hoge inflatie van 7,3 procent. Dat was wel iets minder dan in januari. Het hardst stegen de prijzen in Litouwen en Estland met inflatiecijfers van respectievelijk 14 procent en 11,6 procent.

Het Centraal Planbureau (CPB), een belangrijke adviseur van de Nederlandse regering, waarschuwde eerder deze maand al dat de koopkracht mede door de oorlog in Oekraïne aanzienlijk zal dalen. Het kabinet wil die koopkrachtdaling tegengaan door de belastingen en accijnzen op gas, elektriciteit en benzine te verlagen.

Meer uit Financieel

Warenhuisketen Macy's schiet omhoog op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse warenhuisketen Macy's werd maandag op Wall Street in een klap bijna 20 procent meer waard na berichten dat het bedrijf wordt overgenomen. Volgens verschillende Amerikaanse media deed een groep investeerders een voorstel om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

45 minuten geleden
Studie: Rotterdamse havenbedrijven gehinderd door nieuwe wetten

ROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven ervaren belemmeringen door nieuwe milieuwet- en regelgeving en een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor komen de toekomstige resultaten onder zware druk te staan, is een van de conclusies van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Rotterdamse haven is het grootste haven- en industriecomplex van Europa.

2 uur geleden
Modeketen Zara trekt omstreden campagne in na ophef

ARTEIXO (ANP/RTR) - De Spaanse modewinkelketen Zara heeft een omstreden reclamecampagne teruggetrokken waarin mannequins ledematen misten. Dat gebeurde nadat pro-Palestijnse activisten hadden opgeroepen tot een boycot van het kledingconcern.

2 uur geleden
Faillissement dichtbij voor verpakkingsloze super Pieter Pot

ROTTERDAM (ANP) - De al tijden noodlijdende verpakkingsloze onlinesupermarkt Pieter Pot dreigt dinsdag failliet te worden verklaard. De onderneming meldt dat schuldeiser pensioenfonds BPFL het bankroet heeft aangevraagd, waar Pieter Pot het niet mee eens is. "We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist", licht algemeen directeur Jouri Schoemaker toe.

3 uur geleden
Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

4 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

5 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

7 uur geleden