Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie heeft duidelijk invloed op Europese industrie

Inflatie heeft duidelijk invloed op Europese industrie

LONDEN (ANP/RTR) - Net als in veel andere delen van de wereld gaat de Europese industrie gebukt onder de gevolgen van de hoge inflatie. De bedrijvigheid in de sector daalde in augustus voor de tweede maand op rij. Fabrieken bleken daarbij vooral niet in staat evenveel te verkopen als ze maakten.

De kosten voor levensonderhoud stijgen voor veel huishoudens. Vooral energie en levensmiddelen worden duurder en dat zorgt ervoor dat consumenten op andere zaken bezuinigen. Dit leidde in fabrieken voor een recordtoename van producten die gereed zijn, maar dus nog niet verkocht.

Volgens marktonderzoeker S&P Global is de inkoopmanagersindex, die kijkt naar de bedrijvigheid in de industrie, van de eurozone deze maand afgenomen tot 49,6. Dat cijfer viel nog iets lager uit dan bij een eerdere raming. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

Volgens S&P Global zal de situatie er in de nabije toekomst niet beter op worden. Daarmee neemt ook de kans op een recessie verder toe. Vooral ook omdat de nieuwe orders achterbleven en de werkvoorraden minder zijn geworden. Steeds meer fabrieken schroeven ook de productie terug, ook omdat magazijnen vol liggen met onverkochte voorraden. Ook de grondstoffenvoorraden stapelen zich op.

Meer uit Financieel

Duizenden woningen zijn te bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.

33 minuten geleden
Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

5 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

6 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

6 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

9 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

9 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

10 uur geleden