Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

Daarmee is de inflatie gedaald naar het laagste niveau sinds oktober 2021. De inflatie valt bovendien ook lager uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op 4,5 procent gerekend. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,3 procent. Hier werd gemiddeld op een toename van 0,5 procent gerekend.

De afzwakkende inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) meer ruimte bieden om langer door te gaan met het pauzeren van de renteverhogingen. Eerder deze maand verhoogde de ECB de rente voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit, maar de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hintten er al op dat er een einde is gekomen aan die verhogingen. De ECB heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent.

Nederlandse inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag al met voorlopige cijfers over de Nederlandse inflatie. Die kwam uit op 0,2 procent op jaarbasis. Dat is het laagste niveau sinds 2016. In augustus stond de Nederlandse inflatie nog op 3 procent.

Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode, die net iets anders is dan die van het CBS, gingen de prijzen in Nederland deze maand zelfs met 0,3 procent omlaag op jaarbasis. Nederland is daarmee het enige euroland met een negatieve inflatie. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

In Frankrijk bedroeg de inflatie volgens de Europese methode 5,6 procent. In Duitsland, de grootste economie van Europa, staat de geldontwaarding deze maand op 4,3 procent, het laagste niveau sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari vorig jaar. ING-econoom Bert Colijn zegt in een reactie dat de daling van de inflatie "bemoedigend" is, maar dat de zorgen nog niet helemaal voorbij zijn. Hij wijst onder meer op de hogere olieprijzen die ervoor kunnen zorgen dat de inflatie weer aangejaagd gaat worden.

Meer uit Financieel

Wibra heeft recordjaar gehad, tientallen winkels erbij

EPE (ANP) - Wibra heeft een goed jaar achter de rug. De Nederlandse budgetwinkelketen zag de inkomsten vorig jaar naar recordhoogte stijgen en opende tientallen nieuwe winkels. Het concern speelt naar eigen zeggen in op de "groeiende vraag naar toegankelijke, betaalbare winkels".

1 uur geleden
China legt forse importheffingen op tegen 'dumping' Franse cognac

BEIJING (ANP/RTR) - China neemt maatregelen tegen vermeende dumpingpraktijken van Europese brandy, voornamelijk cognac uit Frankrijk. Na maandenlang onderzoek hebben de Chinese autoriteiten besloten voor een periode van vijf jaar invoerheffingen tot 34,9 procent op te leggen. Deze gaan zaterdag in. Grote cognacproducenten als Rémy Cointreau, Pernod Ricard en Hennessy krijgen evenwel een vrijstelling.

1 uur geleden
Chocolademaker Mondelēz wil uitstel Europese ontbossingswet

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".

2 uur geleden
Topman Air France-KLM stelt vakbonden gerust over overname SAS

PARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.

2 uur geleden
FIOD onderzoekt groothandel om schending sancties tegen Rusland

UTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.

2 uur geleden
AEX-index daalt in afwachting deadline heffingen VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.

3 uur geleden
Rapport: wereldwijd 30 miljard toeristische trips in 2034

LONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.

4 uur geleden