Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie eurozone niet verder gestegen

Inflatie eurozone niet verder gestegen

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni definitief op 1,9 procent op jaarbasis uitgekomen. Dat komt overeen met een eerdere schatting van het Europees statistiekbureau Eurostat. Onder meer de stijgende prijzen van energie, voedsel en grondstoffen als hout drijven de prijzen op. Daarom werd door beleggers en economen naar de cijfers uitgekeken.

De oplopende inflatie is een indicator voor het oververhit raken van de economie. Daar lijkt nu enige sprake van, maar centrale bankiers en economen denken dat dit vooral komt door het plotseling stilvallen van de economie als gevolg van de coronacrisis en het snelle herstel erna. Zij zien de geldontwaarding als iets tijdelijks.

Desondanks zijn de financiële markten er niet gerust op. Als de inflatie boven de 2 procent uitkomt en daar langere tijd op blijft staan, kunnen centrale banken als de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve in de Verenigde Staten sneller geneigd zijn te stoppen met coronasteun aan de economie of de rente sneller te verhogen.

Kerninflatie

Veel bedrijven hebben nu al te maken met stijgende prijzen voor de grondstoffen die ze inkopen, onder meer in de industrie is dat het geval, maar ook in de bouw. Zo zijn er tekorten aan hout, maar ook aan zaken als computerchips. Die worden daardoor duurder. Steeds vaker worden die hogere prijzen ook doorberekend aan consumenten waardoor die relatief minder kunnen kopen met een euro.

Om te bepalen of de inflatie te hoog wordt, kijken centrale bankiers ook naar de zogenoemde kerninflatie. Bij die graadmeter worden de schommelende prijzen van energie, voedsel en genotsmiddelen als alcohol en tabak niet meegeteld. De kerninflatie kwam in juni uit op 0,9 procent op jaarbasis. Dat was 1 procent in mei.

De inflatie komt nu min of meer overeen met de doelstelling van de ECB. In mei kwam de inflatie in het eurogebied met 2 procent nog uit op het hoogste niveau sinds oktober 2018. Binnen de landen van de eurozone werd de hoogste inflatie gemeten in Estland met 3,7 procent. In Portugal is sprake van een negatieve inflatie van min 0,6 procent. In Nederland kwam de inflatie volgens Eurostat uit op 1,7 procent.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

7 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

11 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

12 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

16 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden