Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie eurozone neemt licht af tot 2,8 procent in januari

Inflatie eurozone neemt licht af tot 2,8 procent in januari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in januari licht afgenomen tot 2,8 procent op jaarbasis, van 2,9 procent in december. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak namen vorige maand opnieuw toe, maar stegen minder hard dan in december. De energieprijzen namen daarentegen in januari minder sterk af dan in de voorgaande maand.

De inflatie nam minder sterk af dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een afkoeling tot 2,7 procent. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen in het eurogebied conform verwachting met 0,4 procent. Ook de zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam licht af tot 3,3 procent. In december bedroeg de kerninflatie nog 3,4 procent.

De inflatie in de eurozone is na een recordreeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) inmiddels flink afgenomen vergeleken met het hoogtepunt van bijna 11 procent in 2022. Ondanks de afkoelende inflatie is het volgens de ECB-beleidsbepalers echter nog te vroeg om te praten over een renteverlaging. Ze willen eerst meer bewijs zien dat de inflatie zich daadwerkelijk richting de doelstelling van 2 procent beweegt.

Renteverlaging 'waarschijnlijk'

ECB-president Christine Lagarde heeft wel aangegeven "het waarschijnlijk te achten" dat de rente deze zomer zal worden verlaagd. Tegen die tijd zijn namelijk meer gegevens bekend over de loonontwikkelingen in het eurogebied. Een sterke stijging van de lonen zou namelijk de inflatie weer kunnen aanwakkeren.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag al met voorlopige cijfers over de Nederlandse inflatie. Zo stegen de prijzen in Nederland volgens de Europese rekenmethode in januari met 3,1 procent. In december was dat 1 procent.

Meer uit Financieel

Duitse FTI, derde touroperator van Europa, dreigt om te vallen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het op twee na grootste reisconcern van Europa, het Duitse FTI, dreigt om te vallen. Moederbedrijf FTI Touristik is maandag bij de rechtbank in München een faillissementsprocedure gestart. Het concern zegt zich in te zetten voor klanten die nog op reis zijn, zodat deze reizen "volgens plan kunnen worden afgerond". Reizen na 4 juni zullen volgens FTI slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer worden uitgevoerd.

41 minuten geleden
Microsoft wil miljarden steken in AI en clouddiensten in Zweden

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Microsoft wil miljarden investeren in het uitbreiden van zijn clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI) in Zweden, meldt het techbedrijf. Het bedrijf wil hierin in twee jaar tijd 33,7 miljard Zweedse kronen steken, zo'n 3 miljard euro. Het is de grootste investering van Microsoft in Zweden.

59 minuten geleden
Toyota schort leveringen bepaalde automodellen op

TOKYO (ANP/AFP) - Toyota stopt tijdelijk met het leveren van drie automodellen in Japan. De autofabrikant is tot dat besluit gekomen nadat Japanse wet- en regelgeving omtrent de certificering van voertuigen niet is nageleefd. Zo meldt Toyota onjuiste gegevens te hebben gerapporteerd op basis van voetgangers- en inzittendenbeschermingstests. Ook andere fabrikanten als Honda, Mazda en Suzuki zijn door het ministerie van Transport op de vingers getikt.

2 uur geleden
Gasprijs stijgt flink door Noorse storingen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is maandag flink gestegen na onverwachte storingen in de aanvoer van gas uit Noorwegen. Volgens de Noorse netbeheerder Gassco kan er geen gas worden geleverd uit de grote productiefaciliteit Nyhamna.

2 uur geleden
Inflatie in Turkije stijgt door tot ruim 75 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor levensonderhoud in Turkije zijn in mei verder gestegen. De consumentenprijzen in het land stegen vorige maand met 75,5 procent. De inflatie in Turkije, die tot de hoogste in de wereld behoort, bedroeg in april nog 69,8 procent. Volgens de Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek is "het ergste achter de rug", schreef hij op socialemediaplatform X.

2 uur geleden
Hoog water hindert scheepvaart op zuidelijke Rijn

FRANKFURT (ANP/RTR) - Het scheepvaartverkeer op de Rijn in het zuiden van Duitsland ondervindt hinder van het hoge water door zware regenval. Daardoor zijn bepaalde delen van de Rijn niet toegankelijk, aldus de Duitse scheepvaartautoriteiten.

3 uur geleden
Bronnen: webwinkel Shein wil deze week beursdebuut maken in Londen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De van oorsprong Chinese webwinkel Shein maakt mogelijk deze week al zijn opwachting op de beurs in Londen. Dat meldt Sky News op basis van anonieme bronnen. Volgens de Britse nieuwszender wil Shein in de komende dagen een prospectus indienen bij de Britse beurstoezichthouder FCA.

4 uur geleden