Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie eurozone loopt op tot definitieve 5 procent

Inflatie eurozone loopt op tot definitieve 5 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in december opgelopen tot 5 procent op jaarbasis. Vooral de prijzen voor energie zoals gas en elektriciteit stegen hard. Verder moest ook meer betaald worden voor diensten, industriƫle goederen, voeding en alcohol en tabak, meldt Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een definitieve raming die gelijk is aan een voorlopige schatting.

Een maand eerder lag de geldontwaarding op jaarbasis nog op 4,9 procent. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan maanden van sterke toenames van de inflatie. Het percentage over december is wel een recordstand. Sinds de invoering van de euro was de inflatie nog niet eerder zo hoog.

De inflatie zonder de sterk wisselende prijzen voor onder meer voeding, energie, alcohol en tabak kwam vorige maand uit op 2,6 procent. Deze zogeheten kerninflatie, die voor de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijke graadmeter vormt, bedroeg in november ook 2,6 procent op jaarbasis.

Hoogste inflatie in Estland

Estland heeft met 12 procent de hoogste inflatie van de eurozone, Portugal en Malta met 2,8 en 2,6 procent de laagste. In Nederland kwam de geldontwaarding volgens de Europees geharmoniseerde methode 6,4 procent hoger uit dan een jaar eerder.

De Europese Centrale Bank verwacht dat de inflatie, die nu hoog is, op de middellange termijn terugvalt tot onder de doelstelling van 2 procent. In tegenstelling tot de Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve gaan de beleidsmakers van de ECB ervan uit dat de rente in het eurogebied dit jaar nog niet hoeft te worden verhoogd om de inflatie te beteugelen. In het Verenigd Koninkrijk werd de rente al wel opgeschroefd en wordt in februari een nieuwe renteverhoging voorzien. De Fed heeft aangegeven de rente dit jaar een aantal keren te zullen verhogen.

ECB-president Christine Lagarde zei donderdag tegen radiozender France Inter dat de centrale bank alle reden heeft om niet zo krachtig te reageren als de Federal Reserve op de stijgende consumentenprijzen. "We bevinden ons in heel verschillende situaties. De inflatie is duidelijk zwakker in de eurozone, terwijl het economisch herstel van de regio ook nog niet zo ver gevorderd is als in de Verenigde Staten", aldus Lagarde. De Amerikaanse inflatie liep in december op tot 7 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna veertig jaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

EasyJet annuleert 200 vluchten vanwege IT-probleem

LONDEN (ANP/RTR) - EasyJet heeft donderdag zo'n 200 vluchten door heel Europa geannuleerd vanwege een "IT-probleem". Het mankement is inmiddels opgelost maar volgens de luchtvaartmaatschappij kan het vliegschema de rest van de dag nog ontregeld blijven.

48 minuten geleden
Beleggers klagen Musk aan om te laat bekendmaken belang Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Een groep beleggers heeft miljardair Elon Musk in de Verenigde Staten aangeklaagd. Volgens de investeerders had de eigenaar van autobouwer Tesla in maart bekend moeten maken dat hij meer dan 5 procent van Twitter had gekocht. Musk bleef echter aandelen kopen van het socialmediabedrijf en maakte begin april bekend 9,2 procent te bezitten.

1 uur geleden
Just Eat Takeaway stijgt weer flink in hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway was donderdag de grootste stijger in een hogere AEX-index. De maaltijdbezorger behoorde een dag eerder ook al tot de winnaars. De aandelenmarkten waren open, maar vanwege Hemelvaartsdag waren veel bedrijven gesloten en hadden marktpartijen een vrije dag.

2 uur geleden
Schiphol-topman Benschop: ik denk niet aan opstappen

SCHIPHOL (ANP) - Topman Dick Benschop van Schiphol is niet van plan om op te stappen vanwege de chaos op de luchthaven van de afgelopen tijd door enorme personeelstekorten. "Ik denk niet aan opstappen. Ik ben bijzonder gemotiveerd om alles op te lossen", zegt hij in een interview met het ANP.

3 uur geleden
Macy's schiet omhoog op Wall Street na publicatie kwartaalcijfers

NEW YORK (ANP) - Macy's maakte donderdag een koerssprong van 13,5 procent op de aandelenbeurzen in New York. De keten van warenhuizen, waar ook Bloomingdale's deel van uitmaakt, profiteerde van de terugkeer van klanten naar zijn winkels nu coronalockdownmaatregelen zijn versoepeld.

4 uur geleden
KLM zet rem op verkoop tickets voor vluchten vanaf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - KLM zet een rem op de verkoop van tickets voor vluchten die de komende dagen gaan vertrekken vanaf Schiphol. Dat doet de luchtvaartmaatschappij vanwege de grote drukte op de luchthaven. Er is daardoor nog een beperkt aantal tickets beschikbaar voor vluchten van KLM tot en met aanstaande zondag.

5 uur geleden
Schiphol presenteert actieplan om zomerdrukte tegen te gaan

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft een actieplan gepresenteerd om in de zomerperiode grote drukte op de luchthaven tegen te gaan. Het plan bestaat uit vier punten: het werven van meer medewerkers zoals beveiligers, het aantrekkelijk maken van werken op Schiphol, het optimaliseren van de doorstroming van passagiers en het maken van afspraken met luchtvaartmaatschappijen over planning van vluchten. Daardoor zouden er minder vluchten moeten zijn.

5 uur geleden