Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie eurozone loopt op tot definitieve 5 procent

Inflatie eurozone loopt op tot definitieve 5 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in december opgelopen tot 5 procent op jaarbasis. Vooral de prijzen voor energie zoals gas en elektriciteit stegen hard. Verder moest ook meer betaald worden voor diensten, industriƫle goederen, voeding en alcohol en tabak, meldt Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een definitieve raming die gelijk is aan een voorlopige schatting.

Een maand eerder lag de geldontwaarding op jaarbasis nog op 4,9 procent. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan maanden van sterke toenames van de inflatie. Het percentage over december is wel een recordstand. Sinds de invoering van de euro was de inflatie nog niet eerder zo hoog.

De inflatie zonder de sterk wisselende prijzen voor onder meer voeding, energie, alcohol en tabak kwam vorige maand uit op 2,6 procent. Deze zogeheten kerninflatie, die voor de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijke graadmeter vormt, bedroeg in november ook 2,6 procent op jaarbasis.

Hoogste inflatie in Estland

Estland heeft met 12 procent de hoogste inflatie van de eurozone, Portugal en Malta met 2,8 en 2,6 procent de laagste. In Nederland kwam de geldontwaarding volgens de Europees geharmoniseerde methode 6,4 procent hoger uit dan een jaar eerder.

De Europese Centrale Bank verwacht dat de inflatie, die nu hoog is, op de middellange termijn terugvalt tot onder de doelstelling van 2 procent. In tegenstelling tot de Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve gaan de beleidsmakers van de ECB ervan uit dat de rente in het eurogebied dit jaar nog niet hoeft te worden verhoogd om de inflatie te beteugelen. In het Verenigd Koninkrijk werd de rente al wel opgeschroefd en wordt in februari een nieuwe renteverhoging voorzien. De Fed heeft aangegeven de rente dit jaar een aantal keren te zullen verhogen.

ECB-president Christine Lagarde zei donderdag tegen radiozender France Inter dat de centrale bank alle reden heeft om niet zo krachtig te reageren als de Federal Reserve op de stijgende consumentenprijzen. "We bevinden ons in heel verschillende situaties. De inflatie is duidelijk zwakker in de eurozone, terwijl het economisch herstel van de regio ook nog niet zo ver gevorderd is als in de Verenigde Staten", aldus Lagarde. De Amerikaanse inflatie liep in december op tot 7 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna veertig jaar.

Meer uit Financieel

Kredietbeoordelaar negatiever over Boeing door staking

SEATTLE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Boeing is binnenkort mogelijk veel meer geld kwijt voor leningen. Kredietbeoordelaars van Moody's zeggen dat ze hun rapportcijfer voor het concern waarschijnlijk moeten verlagen tot een 'junkstatus'. Dat betekent dat geld uitlenen aan Boeing als erg risicovol wordt gezien en kredietverstrekkers waarschijnlijk hogere rentes vragen.

23 minuten geleden
Aandelenbeurs Amsterdam met winst weekend in door rentehoop

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met aanzienlijke winsten de handel uitgegaan. Op financiƫle markten neemt de hoop toe op een sterker dan verwachte verlaging van de rente in de Verenigde Staten. Zo zei een lid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve dat er goede argumenten zijn voor een verlaging met een half procentpunt, in plaats van een kwart.

2 uur geleden
Boeing bij dalers op Wall Street door staking

NEW YORK (ANP) - Boeing behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York, met een koersverlies van ruim 2 procent. Werknemers in fabrieken van de vliegtuigbouwer in de omgeving van Seattle en Portland aan de Amerikaanse westkust legden het werk neer. De actie volgt op het afwijzen van een cao-bod van Boeing. Daarin werd onder meer een loonsverhoging van 25 procent geboden. De vakbond IAM had aangedrongen in te stemmen met het bod, maar het personeel wil meer loon. In totaal doen meer dan 30.000 werknemers mee aan de staking.

4 uur geleden
Verhuurdersbranche: particuliere verhuurders bekneld door regels

AMSTERDAM (ANP) - Particuliere vastgoedbeleggers worden belemmerd door een opeenstapeling van fiscale maatregelen en regelgeving. "Het kabinet wil stappen zetten, maar door vast te houden aan contraproductief beleid en ongunstige fiscale regels die door eerdere kabinetten zijn ingevoerd, worden juist de beleggers ontmoedigd die een cruciale rol spelen in het beschikbaar houden van bestaande woningen", reageert Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders, op het regeerprogramma.

5 uur geleden
Hoge Raad: 'opstarttijd' van tien minuten is betaalde werktijd

DEN HAAG (ANP) - De tien minuten die een callcentermedewerker voor zijn werktijd aanwezig moest zijn, moet worden gezien als betaalde werktijd. Zo luidt het oordeel van de Hoge Raad. Daarmee blijft een eerdere uitspraak van het gerechtshof Den Haag met een gelijke strekking in stand.

6 uur geleden
Reuters: UniCredit in gesprek met Berlijn na belang Commerzbank

BERLIJN (ANP/DPA) - UniCredit voert gesprekken met de Duitse regering over het grote aandelenbelang dat de Italiaanse bank heeft genomen in Commerzbank en een mogelijke overname van de Duitse bank. Dat meldt persbureau Reuters.

6 uur geleden
Russische centrale bank verhoogt opnieuw rente door hoge inflatie

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Russische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in het land opnieuw verhoogd. De beleidsmakers hopen daarmee de hoge inflatie te bestrijden en de oververhitte economie af te koelen.

6 uur geleden