Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie eurozone loopt in februari op tot 5,8 procent

Inflatie eurozone loopt in februari op tot 5,8 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari verder opgelopen. Gemiddeld werd het dagelijks leven 5,8 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, tegenover 5,1 procent in januari. Economen hadden ook gerekend op een hogere inflatie.

De voorlopige cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat wijzen op een nieuw record. Sinds de invoering van de euro stegen de prijzen niet zo hard als vorige maand. In januari en december bereikte de inflatie in de eurozone ook al recordhoogtes.

In Nederland was de inflatie overigens nog hoger dan het gemiddelde in de eurozone, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder op woensdag. Hier gingen de prijzen in februari gemiddeld 7,2 procent omhoog, tegenover 7,6 procent in januari.

Oorlog in Oekraïne

De prijzen in het eurogebied zijn al langere tijd flink aan het stijgen. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen. Ook de hogere voeding- en energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hard oploopt.

De verwachting is daarbij dat de prijzen verder op zullen lopen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Zo zijn de prijzen voor olie en gas al flink gestegen door het conflict. Ook de prijs van tarwe is sinds de Russische invasie van Oekraïne enorm gestegen. Daardoor zullen veel producten waarin tarwe is verwerkt duurder worden, zoals brood, noedels en koekjes.

Renteverhoging

Economen van de Amerikaanse bank Goldman Sachs gaven onlangs al aan dat de inflatie in de eurozone in mei waarschijnlijk een piek zal bereiken van 6,5 procent door de sterk stijgende grondstoffenprijzen. De inflatie in het eurogebied zal daarbij tegen het einde van het jaar afzwakken naar 5,4 procent, is de verwachting.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven de gevolgen van de oorlog nauwlettend in de gaten te houden. Vanwege de hoge inflatie zou de ECB dit jaar de rente kunnen gaan verhogen. Maar door het verstorende effect van de oorlog in Oekraïne voor de Europese economie kan de ECB ook voorzichtiger worden met een renteverhoging en de afbouw van steunmaatregelen.

Meer uit Financieel

Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

26 minuten geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 uur geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

2 uur geleden
Hugo Boss onderuit op Duitse beurs na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - Hugo Boss behoorde dinsdag tot de grote verliezers op de Europese beurzen. Het Duitse modeconcern verlaagde voor de tweede keer zijn omzetverwachting voor het hele jaar na tegenvallende verkopen. Vooral in China en het Verenigd Koninkrijk kampt het bedrijf met een zwakkere vraag van consumenten. Het aandeel zakte 10 procent in Frankfurt.

2 uur geleden
Aandacht voor Amerikaanse banken en winkelverkopen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de resultaten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America. Eerder kwamen grote banken als JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Citigroup al met kwartaalcijfers, die gemengd werden ontvangen. Ook letten beleggers op de Amerikaanse winkelverkopen, die meer inzicht geven in de kooplust van de consumenten in de grootste economie ter wereld.

3 uur geleden
Nibud bezorgd over onbekendheid met nieuw pensioenstelsel

UTRECHT (ANP) - Een groot deel van de Nederlanders is nog onbekend met de veranderingen die op komst zijn voor hun pensioen en dat baart zorgen, vindt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt op een nieuw stelsel. Toch wist ruim een op de vijf mensen die de organisatie ondervroeg helemaal niet dat het pensioenstelsel gaat veranderen.

3 uur geleden
Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit jaar 10 procent meer transacties op de koopmarkt zijn dan vorig jaar, waar eerst werd uitgegaan van een minieme groei. Woningbezitters grijpen hun kans om te verhuizen nu de prijzen hoger zijn en de hypotheekrente is gedaald. En verhuurders verkopen hun woningen door ongunstigere overheidsmaatregelen.

11 uur geleden