Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie eurozone loopt in februari op tot 5,8 procent

Inflatie eurozone loopt in februari op tot 5,8 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari verder opgelopen. Gemiddeld werd het dagelijks leven 5,8 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, tegenover 5,1 procent in januari. Economen hadden ook gerekend op een hogere inflatie.

De voorlopige cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat wijzen op een nieuw record. Sinds de invoering van de euro stegen de prijzen niet zo hard als vorige maand. In januari en december bereikte de inflatie in de eurozone ook al recordhoogtes.

In Nederland was de inflatie overigens nog hoger dan het gemiddelde in de eurozone, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder op woensdag. Hier gingen de prijzen in februari gemiddeld 7,2 procent omhoog, tegenover 7,6 procent in januari.

Oorlog in Oekraïne

De prijzen in het eurogebied zijn al langere tijd flink aan het stijgen. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen. Ook de hogere voeding- en energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hard oploopt.

De verwachting is daarbij dat de prijzen verder op zullen lopen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Zo zijn de prijzen voor olie en gas al flink gestegen door het conflict. Ook de prijs van tarwe is sinds de Russische invasie van Oekraïne enorm gestegen. Daardoor zullen veel producten waarin tarwe is verwerkt duurder worden, zoals brood, noedels en koekjes.

Renteverhoging

Economen van de Amerikaanse bank Goldman Sachs gaven onlangs al aan dat de inflatie in de eurozone in mei waarschijnlijk een piek zal bereiken van 6,5 procent door de sterk stijgende grondstoffenprijzen. De inflatie in het eurogebied zal daarbij tegen het einde van het jaar afzwakken naar 5,4 procent, is de verwachting.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven de gevolgen van de oorlog nauwlettend in de gaten te houden. Vanwege de hoge inflatie zou de ECB dit jaar de rente kunnen gaan verhogen. Maar door het verstorende effect van de oorlog in Oekraïne voor de Europese economie kan de ECB ook voorzichtiger worden met een renteverhoging en de afbouw van steunmaatregelen.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

10 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

15 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden