
Inflatie eurozone koelt af tot 10 procent na record in oktober
LUXEMBURG (ANP) - Het dagelijks leven in de eurozone is deze maand 10 procent duurder geworden, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. Daarmee lijkt het tempo waarin de consumentenprijzen stijgen in het eurogebied wat te zijn afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In oktober kwam de inflatie in de eurozone nog uit op een record van 10,6 procent op jaarbasis.
Het is voor het eerst in anderhalf jaar dat de inflatie niet verder oploopt. Het inflatiecijfer viel ook iets lager uit dan de 10,4 procent waar economen in doorsnee rekening mee hadden gehouden. Ten opzichte van oktober waren consumenten en bedrijven 0,1 procent goedkoper uit, terwijl was gerekend op een toename van 0,2 procent.
De afkoeling van de inflatie komt vooral doordat benzine en diesel goedkoper zijn geworden ten opzichte van een maand eerder. Ook de gas- en elektriciteitsprijzen zijn wat aan het dalen. De energieprijzen zorgen desondanks nog altijd met afstand voor het grootste deel van de geldontwaarding. Ook de prijzen voor voeding, alcohol en tabak gingen opnieuw omhoog.
Inflatie in Nederland
Eerder op de dag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek al bekend dat de inflatie in Nederland deze maand flink is afgekoeld tot 11,2 procent, volgens de Europese meetmethode. Dat was in oktober nog 16,8 procent. Nederland is daarmee flink gezakt op de lijst van de landen met de hoogste inflatie. In de Baltische staten is de inflatie met ruim 21 procent nog altijd het hoogst. Van de landen die al gegevens aanleverden hebben Spanje (6,6 procent) en Frankrijk (7,1 procent) de laagste inflatie.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentes dit jaar al meerdere keren verhoogd om de inflatie terug te brengen richting de doelstelling van 2 procent. Bij een meevallend inflatiecijfer zou de ECB kunnen overwegen om de rente met een kleinere stap te verhogen, na de recente forse renteverhogingen van 0,75 procentpunt. In december vergaderen de centrale bankiers opnieuw over de rente in de eurozone.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) vindt het heel positief dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Scott Bessent heeft uitgesproken dat de Verenigde Staten betrokken blijven bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Eerder dreigden de VS daar nog uit te stappen.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ook meegeklapt na een vurig pleidooi van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor de onafhankelijkheid van centrale banken. Volgens een woordvoerder van DNB kreeg Powell op een bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een staande ovatie van de hele zaal.
17 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China herhaalde zaterdag dat het geen gesprekken heeft gevoerd met de Verenigde Staten over handelskwesties, ondanks de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij zijn ambtgenoot Xi Jinping aan de telefoon had gehad. "Hij heeft gebeld", zei Trump recent. "En ik denk niet dat dat een teken van zwakte van zijn kant is."
17 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.
19 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - XAI Holdings, het AI-bedrijf van Elon Musk dat recent door hem is samengevoegd met socialemediaplatform X, is in gesprek met investeerders om ongeveer 20 miljard dollar op te halen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
20 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BELGA) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump heft het Office of Global Change op. Dat is het overheidsorgaan dat zich de afgelopen jaren bezighield met klimaatonderhandelingen.
22 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft op een besloten bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gepleit voor bescherming van centrale banken tegen politieke invloeden. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, hield de Amerikaan een vurig pleidooi voor de onafhankelijkheid van centrale banken toen hij onder meer ministers van Financiën van over de hele wereld toesprak. Dit zou met applaus zijn ontvangen.
23 uur geleden