
Inflatie eurolanden fiks lager, prijzen voedsel stijgen nog hard
LUXEMBURG (ANP) - De prijzen in de eurolanden zijn in maart veel minder hard gestegen dan in februari. Dat komt vooral doordat gas, olie en andere energiebronnen goedkoper werden na de extreme prijsstijgingen van vorig jaar. Maar voedingsmiddelen werden wel in rap tempo duurder.
De inflatie voor de eurozone in maart kwam uit op 6,9 procent op jaarbasis, meldt Europees statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. In februari werd het dagelijks leven voor consumenten in doorsnee nog 8,5 procent duurder dan een jaar eerder.
Energie werd gemiddeld 0,9 procent goedkoper dan in maart 2022, terwijl brandstoffen en elektriciteit in februari nog bijna 14 procent duurder waren dan een jaar eerder. Voedingsmiddelen, alcohol en tabak stegen juist harder in prijs dan in februari, namelijk met 15,4 procent.
De Europese Centrale Bank (ECB) probeert sinds vorig jaar de inflatie omlaag te krijgen door de rentes te verhogen, wat geld lenen duurder maakt. Het is onwaarschijnlijk dat beleidsmakers zich tevreden stellen met de nieuwe inflatiecijfers. De kerninflatie, waar sterk schommelende prijzen voor energie, voedsel, tabak en alcohol niet in meewegen, steeg volgens de eerste raming van Eurostat namelijk nog steeds. In maart ging het om een toename van 5,7 procent, tegenover 5,6 procent in februari.
Eerder op de dag werd bekend dat de inflatie in Nederland sterk is afgenomen in maart. Het dagelijks leven was in die maand 4,4 duurder dan een jaar eerder, terwijl dat in februari nog 8 procent was.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse reisbranche is ook gevoelig voor de handelsoorlog van Donald Trump. Daarop wijzen economen van ABN AMRO in een nieuw rapport. Hoewel de Amerikaanse importheffingen geen directe impact hebben op de sector, kunnen de bredere diplomatieke en economische gevolgen volgens de bank wel degelijk gevolgen hebben voor diensten zoals toerisme en zakenreizen.
1 uur geledenKANANASKIS (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump en de Britse premier Keir Starmer zijn het maandag eens geworden over de implementatie van een handelsovereenkomst die vorige maand werd aangekondigd.
6 uur geledenKANANASKIS (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Keir Starmer en de Amerikaanse president Donald Trump worden het maandag naar verwachting eens over de implementatie van een handelsovereenkomst die vorige maand werd aangekondigd. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - Meta hoorde maandag bij de winnaars op Wall Street. Het techbedrijf heeft aangekondigd dat er advertenties getoond gaan worden in WhatsApp. Daarmee kan het bedrijf op een nieuwe manier inkomsten genereren via zijn berichtendienst. Het aandeel noteerde na het slot van de handelsdag 2,8 procent hoger.
7 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG/AFP/RTR) - Het familiebedrijf van de Amerikaanse president Donald Trump heeft plannen om een eigen mobiele telefoondienst te lanceren. De dienst, genaamd Trump Mobile, werd maandag door zonen Eric en Donald Trump jr. onthuld in de Trump Tower in New York.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Volgens Odido zijn de problemen met internet, tv kijken en bellen via een vaste telefoon verholpen. Hierover kwamen eerder op maandag tienduizenden meldingen binnen op storingssite Allestoringen.nl. De problemen speelden op verschillende plekken in Nederland.
10 uur geledenPARIJS (ANP) - Topman Luca de Meo vertrekt bij het Franse autoconcern Renault en komt aan de leiding te staan van luxebedrijf Kering. Dat maakt het eveneens Franse bedrijf maandag bekend, nadat verschillende media hierover al berichtten. Kering is het moederbedrijf van onder meer Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta en Balenciaga.
10 uur geleden