Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie en rentevrees bepalend voor stemming op Europese beurzen

Inflatie en rentevrees bepalend voor stemming op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag gemengd gesloten. Door nieuwe cijfers over de hoge inflatie in de eurozone zijn veel beleggers bang dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn steunbeleid versneld gaat afbouwen en de rente omhooggaat, iets wat over het algemeen als ongunstig wordt beschouwd voor de waardering van aandelen. In Amsterdam eindigde de belangrijkste beursgraadmeter niettemin met een kleine plus, geholpen door een forse koerswinst van verzekeraars Aegon en NN Group. Voor die bedrijven zou het oplopen van de rentes op de financiële markten wel goed nieuws zijn.

De markten verwerkten de inflatie van de eurozone, die in december verder opliep tot 5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. De stijging van het algehele prijspeil wordt vooral aangejaagd door de hoge energieprijzen. Na maanden van sterke toenames lijkt het tempo van de geldontwaarding wel wat af te nemen. In november kwam de inflatie uit op 4,9 procent.

De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,7 procent in. Londen won 0,5 procent en de AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,3 procent in de plus op 788,43 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1083,38 punten. De markt verwerkte ook een nieuw banenrapport uit de Verenigde Staten. Dat wordt ook in Europa altijd gevolgd door beleggers.

Stijger

Sterkste stijger in de AEX was Aegon met een winst van meer dan 4 procent. NN Group ging 1,9 procent vooruit. Branchegenoot ASR (plus 2 procent) was daarbij koploper in de MidKap. Bij de middelgrote fondsen viel de fikse koersval van InPost op. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes leverde in het vierde kwartaal een record van 180 miljoen pakketten. Op de Poolse thuismarkt viel de groei van het pakketvolume echter tegen. Het aandeel kelderde 14 procent.

Shell ging verder 1 procent hoger de handel uit. Het olie- en gasconcern stelde in een handelsbericht dat de resultaten uit de handel in aardgas in het vierde kwartaal aanzienlijk hoger zijn uitgevallen dan in het derde kwartaal. Ook gaat Shell de opbrengst van de verkoop van zijn bezittingen in het olieveld Permian Basin gebruiken om voor 5,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Analisten van Exane BNP Paribas verlaagden daarnaast het advies voor het aandeel.

De euro was 1,1351 dollar waard, tegen 1,1303 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 79,02 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 81,78 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

3 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

21 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

21 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

22 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

1 dag geleden