Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie en begin cijferseizoen domineren komende beursweek

Inflatie en begin cijferseizoen domineren komende beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek zal de aandacht met name uitgaan naar het Amerikaanse inflatiecijfer dat woensdag bekend wordt gemaakt. Vooral omdat de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve eerder kenbaar maakte dat bij een aanhoudend hoge inflatie de rente sneller zal worden verhoogd. Dat zorgde de afgelopen week al voor onrust onder beleggers.

De prijzen zijn al langere tijd aan het stijgen. Dat komt onder meer door de haperende herstart van de economie na de coronacrisis, die nog altijd voor tekorten zorgt van bepaalde materialen. Ook speelt de sterk gestegen prijs van energie een belangrijke rol. Ook worden komende week cijfers over de geldontwaarding in andere economieën bekend zoals Frankrijk, China en Nederland.

Andere belangrijke macro-economische data zijn cijfers over de Europese werkloosheid en industriële productie en cijfers over het ondernemersvertrouwen, de importprijzen en detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten. Daarnaast maakt Duitsland cijfers over de economische groei bekend en komen de Britten met data over de industriële productie.

Cijferseizoen

Verder staat het cijferseizoen op het punt van beginnen. Vanuit de VS komen aan het einde van de week een aantal grote banken zoals Citigroup, Wells Fargo en JPMorgan Chase met cijfers. Ook investeerder BlackRock en luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines openen de boeken. Op het Damrak komt maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway met een handelsupdate. Deze loopt vooruit op de jaarcijfers die begin maart bekend worden gemaakt. Daarnaast publiceert exploitant van snellaadstations Fastned een handelsupdate. Ook zal er aandacht zijn voor de biotechsector. Dit vanwege de JPMorgan Healthcare Conference waar de toon wordt gezet voor de sector in 2022.

De omikronvariant van het coronavirus, die wereldwijd voor een recordaantal besmettingen zorgt, lijkt de financiële markten niet heel erg meer te deren. Dat lijkt samen te hangen met de geluiden dat het virus minder gevaarlijk lijkt te zijn. De beperkingen die overheden oplegden om verspreiding van het virus in te dammen, zullen evengoed de economische groei raken.

Nederland besloot voor de kerst tot een harde lockdown waarbij onder andere niet-essentieel geachte winkels en horeca de deuren moesten sluiten. De komende week beslist het nieuwe kabinet dat komende week op het bordes naast de koning staat over het al dan niet verlengen van de maatregelen.

Meer uit Financieel

'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

1 uur geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

2 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

2 uur geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

3 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

4 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

4 uur geleden
EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

5 uur geleden