Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie Denemarken naar hoogste niveau in bijna 40 jaar

Inflatie Denemarken naar hoogste niveau in bijna 40 jaar

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in Denemarken heeft het hoogste niveau in bijna vier decennia bereikt. Vooral de prijzen voor voedsel en energie zijn flink gestegen. Deze raken ook aan de economische groei van het Scandinavische land.

Met de huidige prijzen zou een gemiddeld Deens gezin in vergelijking met 2021 jaarlijks 40.000 kronen (omgerekend bijna 5400 euro) meer kwijt zijn aan boodschappen en goederen. Het leven in Denemarken werd in augustus in doorsnee 8,9 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. Dat is het snelste tempo sinds begin 1983, aldus het Deense bureau voor statistiek.

In juli stegen de prijzen op jaarbasis met 8,7 procent. De kerninflatie, die de effecten van de hogere energienota buiten beschouwing laat, steeg in augustus tot 6 procent, tegen 5,5 procent een maand eerder.

Verlaging groeiprognose

Twee weken geleden verlaagde de Deense regering de economische groeiprognose voor dit en volgend jaar omdat de stijgende inflatie de koopkracht uitholt en de arbeidsmarkt schaadt. De inflatie zal dit jaar waarschijnlijk oplopen tot gemiddeld 7,3 procent en vervolgens vertragen tot 3,3 procent in 2023, aldus het Deense ministerie van Financiën.

De regering heeft in het begrotingsvoorstel voor volgend jaar 2 miljard kronen gereserveerd voor steun om de gevolgen van de versnellende inflatie tegen te gaan. Dit jaar heeft de regering al 2,4 miljard kronen uitgetrokken voor steun aan Denen met een laag inkomen die door hogere energiekosten worden getroffen. Ook de huurverhogingen zijn aan een maximum gebonden.

De inflatie in Tsjechië vertraagde vorige maand juist ondanks hogere energieprijzen. Dat is voor het eerst in veertien maanden, tegen de verwachtingen van de Tsjechische centrale bank in. De consumentenprijzen in het land stegen met 17,2 procent op jaarbasis. In juli gingen die nog met 17,5 procent omhoog.

Meer uit Financieel

Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

4 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

5 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

12 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

12 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

14 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

15 uur geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

18 uur geleden