
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie
BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
De inflatie zakte in april met 0,1 procent in vergelijking met een jaar eerder, aldus het Chinese statistiekbureau. Ook in februari en maart ging het om een daling met 0,1 procent. De overheid heeft maatregelen genomen om de binnenlandse vraag te versterken, bijvoorbeeld door renteverlagingen en versoepelde kapitaaleisen voor banken zodat die meer krediet verstrekken.
Economen denken dat het prijspeil in de tweede economie van de wereld nog verder onder druk kan komen te staan door de handelsoorlog met de VS. Chinese bedrijven kunnen meer goederen gaan afzetten op de binnenlandse markt om de hoge Amerikaanse heffingen te ontlopen. Dat kan weer zorgen voor extra prijsconcurrentie, wat neerwaartse gevolgen heeft voor de inflatie.
Banenverlies
De handelsoorlog kan ook leiden tot banenverlies bij Chinese bedrijven of dalende winsten. Ook dat kan voor economische tegenwind zorgen.
Momenteel zijn de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent en handelsvertegenwoordiger Jamieson Greer in het Zwitserse Genève voor handelsgesprekken met de Chinese vicepremier He Lifeng. Het is het eerste overleg tussen de economische grootmachten sinds president Donald Trump met heffingen kwam.
De VS hebben heffingen van 145 procent op de meeste Chinese goederen en China heeft tarieven van 125 procent op Amerikaanse producten. Trump zei vrijdag op zijn socialemediaplatform Truth Social dat een heffing van 80 procent op Chinese goederen hem goed lijkt.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geëindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.
15 minuten geledenBUNNIK (ANP) - Autoverkopers deden in de eerste helft van dit jaar geen goede zaken. De verkoop van nieuwe personenauto's daalde met 5,5 procent tot 182.680 stuks, komt naar voren uit de recentste cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC.
18 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
2 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
2 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
2 uur geleden