
Infectieziektebestrijding in gedrang door tekort personeel en geld
DEN HAAG (ANP) - Gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD'en) zitten krap in het geld en personeel. Daardoor kunnen ze niet alles doen wat nodig is om infectieziektes als het coronavirus te bestrijden. Nederland telt 25 van zulke diensten en die hebben hier bijna allemaal mee te maken volgens onderzoekers van het bureau Andersson Elffers Felix.
Bij een uitbraak van een ziekte als Covid-19 is het aan de GGD'en om de verspreiding in te dammen en in de gaten te houden. Maar de gezondheidsdiensten zijn ook bezig infectieziektes te bestrijden als er geen pandemie is. Ze bereiden zich bijvoorbeeld voor op mogelijke uitbraken in de toekomst, doen onderzoek en proberen te voorkomen dat infectieziektes voet aan de grond krijgen. Aan dit soort werk komen de organisaties niet altijd aan toe door een gebrek aan geld en omdat ze mede vanwege de krapte op de arbeidsmarkt personeel moeilijk vast kunnen houden.
De GGD'en zeggen dat ze structureel geld nodig hebben om infectieziektes te kunnen bestrijden en voorkomen. Ze hebben dat onder meer nodig om het personeel vast te houden dat veel ervaring heeft opgedaan tijdens de coronacrisis, maar werkt op een tijdelijk contract. "Binnen de reguliere budgetten zal dat praktisch niet mogelijk zijn", schrijven de onderzoekers. Het gaat hier niet alleen om medische mensen, maar ook om experts op andere gebieden als logistiek en data.
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft aan de Tweede Kamer dat hij de bestrijding van infectieziektes wil verbeteren. Het onderzoek zal "mede de basis vormen" voor zijn plannen.
Meer uit Gezond
DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 week geleden