Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Infectieziektebestrijding in gedrang door tekort personeel en geld

Infectieziektebestrijding in gedrang door tekort personeel en geld

DEN HAAG (ANP) - Gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD'en) zitten krap in het geld en personeel. Daardoor kunnen ze niet alles doen wat nodig is om infectieziektes als het coronavirus te bestrijden. Nederland telt 25 van zulke diensten en die hebben hier bijna allemaal mee te maken volgens onderzoekers van het bureau Andersson Elffers Felix.

Bij een uitbraak van een ziekte als Covid-19 is het aan de GGD'en om de verspreiding in te dammen en in de gaten te houden. Maar de gezondheidsdiensten zijn ook bezig infectieziektes te bestrijden als er geen pandemie is. Ze bereiden zich bijvoorbeeld voor op mogelijke uitbraken in de toekomst, doen onderzoek en proberen te voorkomen dat infectieziektes voet aan de grond krijgen. Aan dit soort werk komen de organisaties niet altijd aan toe door een gebrek aan geld en omdat ze mede vanwege de krapte op de arbeidsmarkt personeel moeilijk vast kunnen houden.

De GGD'en zeggen dat ze structureel geld nodig hebben om infectieziektes te kunnen bestrijden en voorkomen. Ze hebben dat onder meer nodig om het personeel vast te houden dat veel ervaring heeft opgedaan tijdens de coronacrisis, maar werkt op een tijdelijk contract. "Binnen de reguliere budgetten zal dat praktisch niet mogelijk zijn", schrijven de onderzoekers. Het gaat hier niet alleen om medische mensen, maar ook om experts op andere gebieden als logistiek en data.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft aan de Tweede Kamer dat hij de bestrijding van infectieziektes wil verbeteren. Het onderzoek zal "mede de basis vormen" voor zijn plannen.

Meer uit Gezond

Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

3 uur geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

3 uur geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

21 uur geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

21 uur geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

1 dag geleden
Ministerie verduidelijkt advies over verontreinigd zeeschuim

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft onlangs een advies over de risico's van met PFAS verontreinigd zeeschuim verduidelijkt op de site zwemwater.nl. Voorheen waarschuwde de site mensen om "alert" te zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Nu staat er "laat kinderen en huisdieren er niet in spelen". Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lieten bezoekers van de site weten dat de tekst niet duidelijk was. Daarop is de woordkeuze aangepast.

1 dag geleden
VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op

GENÈVE (ANP) - Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat is aanzienlijk minder dan ruim tien jaar geleden, maar nog altijd meer dan drie keer zo hoog als de internationale doelstellingen. Wereldleiders hadden met elkaar afgesproken dat ze maatregelen zouden nemen om het aantal nieuwe besmettingen volgend jaar te beperken tot hooguit 370.000.

3 dagen geleden