
Industriesector eurozone krimpt harder dan gedacht
LONDEN (ANP/RTR) - De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.
De index van S&P Global die de bedrijvigheid in de industrie van het eurogebied meet, daalde in juni naar een stand van 43,4, van 44,8 in mei. Eerder werd voor juni een daling tot een niveau van 43,6 gemeld. Een niveau van 50 of meer wijst op groei van de bedrijvigheid, daaronder op krimp. De industriesector kende daarmee de grootste krimp in ruim drie jaar.
In alle vier de grootste economieën van de eurozone was vorige maand sprake van een krimp in de industrie. Ook de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie zijn in juni flink verslechterd, meldde de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Volgens de organisatie gaat het om de grootste krimp in meer dan drie jaar.
"Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de kapitaalintensieve industriële sector negatief reageert op de renteverhogingen van de ECB", waarschuwde Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank. In de strijd om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent, heeft de ECB het belangrijkste rentetarief al in een recordtempo verhoogd tot het huidige niveau van 3,5 procent. In juli komt daar naar verwachting nog eens een kwart procentpunt bij waardoor de koopkracht van consumenten en bedrijven met schulden verder onder druk komt te staan.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
10 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
50 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
5 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
7 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
10 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
14 uur geleden