
Industriebedrijven in eurozone rekenen fors hogere prijzen
LUXEMBURG (ANP) - Industriebedrijven in de eurozone vragen steeds hogere prijzen voor hun producten. De zogeheten producentenprijzen lagen in november bijna 2 procent hoger dan een maand eerder, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van gegevens uit de eurolanden. Vergeleken met een jaar eerder zijn de prijzen met bijna 24 procent toegenomen.
De forse stijgingen zijn voor een groot deel het gevolg van de hogere energieprijzen. Zo zijn olie en gas flink duurder geworden. Producenten van energie vroegen in november 3,5 procent meer dan in oktober. Als die sector niet meetelt, gingen de prijzen voor de industrie op maandbasis met iets minder dan 1 procent omhoog.
Wereldwijd leidt het economisch herstel van de coronacrisis tot een grote vraag naar grondstoffen, die daardoor schaars en duur worden. Dit kan ook de prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt flink aanjagen. Als producenten hun prijzen verhogen, leidt dat vaak tot hogere inflatie omdat die hogere prijzen deels worden doorberekend aan consumenten.
Eurostat merkt al langer dat de producentenprijzen hard oplopen. In oktober lag het prijsniveau al zo'n 22 procent hoger dan een jaar eerder. Bij producenten in vrijwel alle eurolanden worden ook al maanden flinke prijstoenames geconstateerd. In Nederland bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hier telkens over. Volgens Eurostat lagen de Nederlandse producentenprijzen in november meer dan 29 procent hoger op jaarbasis. Ten opzichte van de voorgaande maand is dat een plus van dik 2 procent.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.
1 uur geledenARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiƫle moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.
6 uur geledenPARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.
6 uur geleden