Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Industriebedrijven in eurozone rekenen fors hogere prijzen

Industriebedrijven in eurozone rekenen fors hogere prijzen

LUXEMBURG (ANP) - Industriebedrijven in de eurozone vragen steeds hogere prijzen voor hun producten. De zogeheten producentenprijzen lagen in november bijna 2 procent hoger dan een maand eerder, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van gegevens uit de eurolanden. Vergeleken met een jaar eerder zijn de prijzen met bijna 24 procent toegenomen.

De forse stijgingen zijn voor een groot deel het gevolg van de hogere energieprijzen. Zo zijn olie en gas flink duurder geworden. Producenten van energie vroegen in november 3,5 procent meer dan in oktober. Als die sector niet meetelt, gingen de prijzen voor de industrie op maandbasis met iets minder dan 1 procent omhoog.

Wereldwijd leidt het economisch herstel van de coronacrisis tot een grote vraag naar grondstoffen, die daardoor schaars en duur worden. Dit kan ook de prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt flink aanjagen. Als producenten hun prijzen verhogen, leidt dat vaak tot hogere inflatie omdat die hogere prijzen deels worden doorberekend aan consumenten.

Eurostat merkt al langer dat de producentenprijzen hard oplopen. In oktober lag het prijsniveau al zo'n 22 procent hoger dan een jaar eerder. Bij producenten in vrijwel alle eurolanden worden ook al maanden flinke prijstoenames geconstateerd. In Nederland bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hier telkens over. Volgens Eurostat lagen de Nederlandse producentenprijzen in november meer dan 29 procent hoger op jaarbasis. Ten opzichte van de voorgaande maand is dat een plus van dik 2 procent.

Meer uit Financieel

Aandacht voor verzekeraar NN op Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar NN Group. De verzekeraar werd door de kenners van investeringsbank AlphaValue/Baader op de kooplijst gezet. Beleggers verwerken daarnaast nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield zoals verwacht het rentetarief ongewijzigd. De beleidsmaker van de Fed gaven daarbij aan dit jaar maar één renteverlaging te voorzien. In maart gingen ze nog uit van drie renteverlagingen dit jaar. Voor 2025 worden wel meer verlagingen van het rentetarief voorzien.

16 minuten geleden
Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.

17 minuten geleden
Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

24 minuten geleden
OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

42 minuten geleden
Meerderheid voor goedkeuring megabeloning, zegt Tesla-topman Musk

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla lijkt opnieuw in te stemmen met de megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk. Dat zei de topman van de elektrische autofabrikant woensdagavond laat in de Verenigde Staten. Ook blijkt volgens Musk uit de voorlopige resultaten dat de resolutie om Tesla's formele vestigingsplaats van Delaware naar Texas te verplaatsen met een "grote marge" zal worden aangenomen.

1 uur geleden
Nederlandse bedrijven weer naar EK na boycot WK in Qatar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zijn dit jaar weer volop aanwezig bij het EK in Duitsland. Na de beslissing in 2022 om het WK in Qatar te laten schieten, reizen vaste KNVB-sponsors als ING en Albert Heijn dit jaar weer met zakelijke relaties af naar de wedstrijden van Oranje.

2 uur geleden
Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

8 uur geleden