Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Industrie blijft druk met voltooien van eerdere orders

Industrie blijft druk met voltooien van eerdere orders

ZEIST (ANP) - De Nederlandse industrie heeft het nog altijd druk met het produceren van eerder bestelde goederen. Mede daardoor bleef de bedrijvigheid in de sector nog aardig hoog. Wel daalde die vorige maand ten opzichte van april iets, blijkt uit de zogeheten inkoopmanagersindex van kennisnetwerk Nevi.

In de afgelopen maand was de groei van de productie de kleinste in anderhalf jaar tijd en kwam er ook het kleinste aantal nieuwe orders bij. Door tekorten aan materialen en lange levertijden lopen industriële ondernemingen echter nog altijd achter de feiten aan. Ook personeelstekorten spelen daarbij mee. De hoeveelheid werk waar bedrijven nog niet aan zijn begonnen of die zij nog niet af hadden gemaakt steeg daardoor opnieuw sterk.

Die almaar toenemende achterstand zorgt ervoor dat de industrie de prijzen hoog houdt. Ook de prijzen die bedrijven zelf moeten betalen blijven hoog, zij het wel wat minder hoog dan de afgelopen maanden. Die hoge prijzen rekenen bedrijven door aan hun afnemers en die komen zo deels bij de consument terecht. Dat is een van de oorzaken van de inflatie.

Tekorten

Sectoreconoom industrie bij ABN AMRO Albert Jan Swart noemt de ontregelde toeleveringsketens en de tekorten aan geschoold personeel als oorzaken van de oplopende achterstanden bij de industrie. De toeleveringsketens kunnen nog verder oplopen door de lockdowns in China, dat corona probeert uit te bannen. "De effecten daarvan kunnen met enige vertraging merkbaar worden. Het is dan ook geen verrassing dat veel ondernemers hoge prijzen betaalden om nog meer voorraad op te bouwen van onderdelen en materialen, waarschijnlijk rekening houdend met nog meer ontregeling van toelevering in de komende maanden."

S&P Global kwam met definitieve cijfers over de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone. De inkoopmanagersindex van de marktonderzoeker zwakte in mei af in vergelijking met april en staat nu op het laagste niveau in achttien maanden. Volgens de onderzoekers ging het aantal nieuwe orders voor het eerst sinds juni 2020 omlaag. Ook is het vertrouwen bij ondernemers flink gedaald door zorgen over de hoge inflatie en de problemen in toeleveringsketens, aldus S&P Global.

Meer uit Financieel

Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

2 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

5 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

7 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

1 dag geleden