Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indonesische legerleiding bevestigt vondst wrak van onderzeeër

Indonesische legerleiding bevestigt vondst wrak van onderzeeër

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De vermiste Indonesische onderzeeër is gevonden, bevestigt de legerleiding van het Zuidoost-Aziatische land. De 53 bemanningsleden zijn overleden, maakte maarschalk Hadi Tjahjanto tevens bekend. Eerder werd al duidelijk dat het vaartuig was gezonken.

De duikboot KRI Nanggala-402 verdween woensdag tijdens een oefening op zo'n 95 kilometer van de kust van Bali. De onderzeeër werd in de dagen daarna gelokaliseerd, maar er was nog enige twijfel over of het daadwerkelijk om het bewuste vaartuig ging.

De 60 meter lange onderzeeër van Duitse makelij werd zondag op een diepte van ruim 800 meter gevonden met behulp van een duikrobot. Het wrak bleek in drie stukken te zijn gebroken. "Met dit authentieke bewijs, kunnen we bevestigen dat de KRI Nangala-402 is gezonken en dat alle 53 matrozen zijn omgekomen", zei maarschalk Tjahjanto zondag in een persconferentie.

Doordat er eerder al wrakstukken en spullen uit de onderzeeër waren aangetroffen, was al duidelijk dat de onderzeeër in ernstige problemen was geraakt. Daarnaast was er geen kans meer op overlevenden omdat de voorraad zuurstof aan boord zaterdagochtend op was.

De Indonesische president Joko Widodo bracht voor de aankondiging van de legerleiding zijn condoleances over aan de nabestaanden van de bemanning. "Alle Indonesiërs uiten ons diepe verdriet over deze tragedie, vooral tegenover de families van de bemanning", liet de president weten.

Meer uit Buitenland

Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

1 uur geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

2 uur geleden
Syrische leider Assad aangekomen in China

HANGZHOU (ANP/AFP/RTR) - De Syrische president Bashar al-Assad is in de Chinese stad Hangzhou aangekomen voor een meerdaags bezoek aan China. Het is zijn eerste reis naar dit land sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011. Het bezoek volgt volgens het kantoor van Assad op een officiële uitnodiging van president Xi Jinping met wie hij overleg zal voeren. Assad neemt zijn vrouw en een delegatie mee voor besprekingen in de hoofdstad Beijing en Hangzhou, een miljoenenstad iets ten zuidwesten van Shanghai.

3 uur geleden
Rusland noemt geplande NAVO-oefeningen provocatief en agressief

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland noemt de NAVO-oefeningen die voor volgend jaar nabij de Russische grenzen gepland zijn "provocatief en agressief van aard" en waarschuwt dat ze een "groot risico op incidenten met zich meebrengen". Dat meldt het Russische persbureau RIA op basis van een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Armenië: Azerbeidzjan beschoot onze troepen ondanks wapenstilstand

JEREVAN (ANP/RTR) - Armenië beschuldigt de Azerbeidzjaanse troepen ervan woensdag laat het vuur te hebben geopend op de posities van hun troepen in een grensgebied. De beschietingen gebeurden volgens het Armeense ministerie van Defensie ruim nadat de strijdende partijen een staakt-het-vuren waren overeengekomen.

6 uur geleden
Oxfam: Europees geld ontwikkelingshulp gaat naar stoppen migratie

DEN HAAG (ANP) - Geld van de Europese Unie voor ontwikkelingshulp in Noord- en West-Afrika gaat in grote mate naar het tegengaan van migratie, meldt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een nieuw rapport. In zowel Tunesië, Libië als Niger gaat een groot deel van het budget op aan de grensbeveiliging of de kustwacht.

10 uur geleden
Polen stuurt geen wapens meer naar Oekraïne om toespraak Zelensky

WARSCHAU (ANP/AFP) - Polen zal Oekraïne niet langer bewapenen en zich voortaan louter op zijn eigen verdediging concentreren, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki woensdag. De premier deed die uitspraak slechts enkele uren nadat Warschau de ambassadeur van Oekraïne had ontboden vanwege een ruzie over graanexport.

11 uur geleden