Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indonesië: Xi en Poetin bij G20 op Bali in november

Indonesië: Xi en Poetin bij G20 op Bali in november

DENPASAR (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese staatshoofd Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin zullen in november de G20-top bijwonen. Die vindt dan plaats op het Indonesische eiland Bali. Dat heeft een adviseur van de Indonesische president Joko Widodo aan persbureau Reuters verteld.

"Widodo heeft me gezegd dat Xi en Poetin allebei van plan zijn om naar Bali te komen", aldus Andi Widjajanto, voormalig kabinetschef en nu hoofd van het Nationale Veiligheidsinstituut van Indonesië.

Donderdag liet Widodo zelf nog weten dat beide leiders hem verzekerd hadden dat ze bij de top zouden zijn, maar woordvoerders van de president wilden dit bericht niet meteen bevestigen. Ook woordvoerders van het Kremlin en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wilden niet direct reageren. Een andere bron dicht bij het Kremlin wilde wel zeggen dat Poetin van plan is te komen.

Zelenski ook uitgenodigd

Indonesië, dit jaar gastheer van de G20, staat onder druk van andere westerse landen om de uitnodiging aan Poetin in te trekken vanwege de inval van Rusland in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski is ook uitgenodigd voor de top. De Indonesische president heeft zich de afgelopen tijd opgeworpen als bemiddelaar tussen de twee leiders, om via gesprekken met de twee een eind te proberen te maken aan de wereldwijde voedselcrisis die door de oorlog ontstaan is.

Het afreizen van de Chinese president is ook van belang, omdat Xi Jinping sinds de uitbraak van de coronapandemie in het land, in januari 2020, geen buitenlandse reizen meer heeft gemaakt. China houdt sindsdien de grenzen grotendeels dicht ter voorkoming van verdere uitbraken van het coronavirus in het land. De enige reis die Xi nog heeft ondernomen in coronatijd was op 30 juni, toen hij naar Hongkong ging voor de viering van de overdracht van het grondgebied van de Britten. Dat was toen 25 jaar geleden.

Meer uit Financieel

Consumentenvertrouwen fractie lager, na stijging afgelopen maanden

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in mei een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kleine daling volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat, maar iets minder negatief over de koopbereidheid.

1 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

6 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

8 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

8 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

9 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

9 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

10 uur geleden