Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indonesië wil Nederlands mkb lokken rond G20-bijeenkomst

Indonesië wil Nederlands mkb lokken rond G20-bijeenkomst

DEN HAAG (ANP) - Indonesië wil in de marge van de G20-bijeenkomst in november ook bedrijven naar het land lokken. Als het even kan zitten daar ook Nederlandse bedrijven bij en liefst ook midden- en kleinbedrijven, zo liet de Indonesische kamer van koophandel KADIN weten bij een bezoek aan Nederland en bedrijvenorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. KADIN organiseert de bedrijvenbijeenkomst B20 rond de G20-top van wereldleiders.

Zo'n B20-top, waarbij de B staat voor 'business' of zakenleven, wordt sinds 2010 georganiseerd. Indonesië wil daar als eerste ontwikkelende economie die de G20-top mag organiseren nadrukkelijk ook kleinere bedrijven bij betrekken. "We willen dat buitenlandse bedrijven in Indonesië investeren en de mogelijkheden van Indonesië zien. Dat hoeven niet alleen maar grote bedrijven te zijn. Een goede match is veel belangrijker", legt KADIN-voorzitter Arsjad Rasjid uit.

Sowieso wil Indonesië, dat over grote hoeveelheden grondstoffen zoals nikkel, tin, koper en goud beschikt, meer met die zaken doen in eigen land. "We willen waarde toevoegen en niet meer alleen uitvoeren", legt voorzitster Shinta Kamdani van het B20-organisatiecomité uit. Die grondstoffen zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de energietransitie. "Als je kijkt naar zonnepanelen dan hebben we alle grondstoffen om ze te maken", vult Rasjid aan.

Die grondstoffen trokken al onder meer de aandacht van Tesla-topman Elon Musk, maar Indonesië heeft veel meer te bieden, bepleitten Rasjid en Kamdani. "We hebben een bevolking van 270 miljoen mensen die digitaal vaardig is. 72 procent heeft een smartphone", zegt Kamdani. "En Indonesië wil ook veranderen. We hebben een wet aangenomen om bureaucratische regels te verminderen voor bedrijven die geld in ons land willen steken."

Om aan te geven wat er mogelijk is, draagt de B20-organisatie ook een aantal eigen projecten aan voor investeerders. Dat gaat bijvoorbeeld om ecotoerisme, vergroeningsprojecten met zonnepanelen en batterijopslag en de kweek van garnalen met nieuwe technieken. Maar ook de aanleg van de nieuwe hoofdstad Nusantara noemt de organisatie nadrukkelijk. "Dat is een enorm project", lacht Kamdani. "En we zijn als eerste naar Nederland gekomen om bedrijven te laten zien wat er mogelijk is."

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

50 minuten geleden
Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

3 uur geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiële markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

3 uur geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediënt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

4 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

5 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

6 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

8 uur geleden