Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indonesië viert onafhankelijkheid eerste keer in nieuwe hoofdstad

Indonesië viert onafhankelijkheid eerste keer in nieuwe hoofdstad

NUSANTARA/JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesië heeft woensdag voor het eerst de onafhankelijkheidsdag officieel gevierd in de toekomstige hoofdstad Nusantara op Borneo. De chef van Autoriteit Nusantara Hoofdstad hield voor het hijsen van de nationale tweekleur een toespraak tot werknemers die bezig zijn met de bouw. "Het voornaamste doel van deze ceremonie is in de geest van de 77e verjaardag van de onafhankelijkheid onze vastberadenheid te versterken voor de bouw van de nieuwe hoofdstad", zei hij.

Hoofdstad Nusantara moet verrijzen in de provincie Oost-Kalimantan circa 1200 kilometer ten noordoosten van de huidige hoofdstad Jakarta. Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe milieuvriendelijke stad af en daadwerkelijk hoofdstad zal zijn. De regering voorziet de bouw in vijf fasen maar de financiering ligt nog open. De kosten worden op 28 miljard euro geraamd. De eerste fase is dit jaar begonnen in de huidige leegte van het Indonesische deel van het eiland Borneo. Dat is dertien keer groter dan ons land en vier keer groter dan Java. Er wonen slechts zestien miljoen mensen.

De regering van Indonesië is al heel lang van plan de overvolle oude hoofdstad vaarwel te zeggen. De hoofdstad zou dan ook niet meer op dichtbevolkt Java moeten zijn, waar zeker 60 procent van de 270 miljoen Indonesiërs woont. Volgens experts dreigt Jakarta tegen 2050 onder water te lopen door het wegzakken van de drassige grond. Andere groeiende problemen zijn de permanente verkeerschaos en de enorme luchtvervuiling.

In 1527 werd de stad gebouwd door de sultan van Bantam en Glorieus Fort (Jayakerta) genoemd. Nederlanders verwoestten het in 1619 en bouwden er de hoofdstad van Nederlands-Indië, Batavia. Sinds eind december 1949 heet de stad Jakarta. Toen werd Indonesië onafhankelijk, maar de voorstanders van onafhankelijkheid van Nederland hadden kort na de Japanse overgave, op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid al uitgeroepen.

Meer uit Buitenland

Zelenski: twee plaatsen in regio Cherson op Rusland heroverd

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïense troepen hebben de kleine plaatsen Archanchelske en Myroljoebivka in de regio Cherson op Rusland heroverd, meldt president Volodimir Zelenski. De Oekraïense president zei dit toen hij in zijn nachtelijke toespraak specifieke eenheden van de Oekraïense strijdkrachten bedankte voor hun moed en inzet aan het front.

59 minuten geleden
Wapenstilstand Jemen is afgelopen

SANAA (ANP/DPA) - De wapenstilstand in Jemen, die sinds begin april van kracht was en in augustus nog met twee maanden werd verlengd, is zondag afgelopen. Ondanks een forse afname van het geweld zijn de Verenigde Naties er niet in geslaagd het staakt-het-vuren te verlengen.

2 uur geleden
Haïti bevestigt cholerapatiënt en onderzoekt mogelijke gevallen

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) - In Haïti is één geval van cholera bevestigd en worden diverse vermoedelijke gevallen onderzocht, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het Caribische land is net twee jaar vrij van cholera. Een nieuwe aanval van de besmettelijke ziekte zou desastreus zijn voor Haïti, dat al kampt met een nagenoeg stilstaande economie en voedsel- en brandstoftekorten.

3 uur geleden
Exitpoll: centrum-rechtse partij wint verkiezingen Bulgarije

SOFIA (ANP/AFP/RTR) - De centrum-rechtse partij GERB van oud-premier Boiko Borisov heeft de Bulgaarse algemene verkiezingen gewonnen. Volgens een exitpoll van Gallup krijgt GERB ongeveer 25 procent van de stemmen, gevolgd door de centristische partij van Kiril Petkov met zo'n 19 procent.

5 uur geleden
Populaire petitie voor Britse verkiezingen verhoogt druk op Truss

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Een petitie waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk wint snel aan steun. De petitie heeft nu bijna 400.000 ondertekenaars, aanzienlijk meer dan de 100.000 die nodig zijn om in aanmerking te komen voor een debat in het parlement. Een datum voor een dergelijk debat is nog niet vastgesteld. Er wachten momenteel veertien petities op een parlementair debat, hoewel deze veruit de meeste handtekeningen heeft.

6 uur geleden
Lula en Bolsonaro brengen stem uit in Braziliaanse verkiezingen

BRASILIA (ANP) - De zittende president Jair Bolsonaro en zijn belangrijkste tegenstander Luiz Inácio Lula da Silva hebben hun stem uitgebracht in de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. De linkse oud-president Lula heeft een grote voorsprong in de peilingen, maar Bolsonaro denkt te zullen winnen.

8 uur geleden
Ook uit Nord Stream 1 lekt geen gas meer

KOPENHAGEN (ANP) - Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 1 lekt geen gas meer. De eigenaar van de leiding, Nord Stream AG, heeft het Deense Energieagentschap gemeld dat de druk stabiel is, schrijft de instantie op Twitter. Dat betekent dat al het gas inmiddels uit de leiding is. Zaterdag meldde het Deense Energieagentschap al dat het lekken van Nord Stream 2 is gestopt.

10 uur geleden