Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indonesië stelt seks buiten het huwelijk strafbaar

Indonesië stelt seks buiten het huwelijk strafbaar

JAKARTA (ANP/AFP/DPA/RTR) - Het Indonesische parlement heeft dinsdag een nieuw en omstreden wetboek van strafrecht goedgekeurd. Het nieuwe wetboek stelt onder meer buitenechtelijke seks, seks voor het huwelijk en ongehuwd samenleven strafbaar. Hiervoor kunnen gevangenisstraffen van zes maanden tot een jaar worden opgelegd. Ook belediging van de president en overheidsinstellingen wordt strafbaar.

Mensenrechtenorganisaties zien het nieuwe wetboek, dat in 2025 van kracht wordt, als een ernstige beperking van rechten en vrijheden in het traditioneel tolerante land en als een stap richting islamitisch fundamentalisme. Ook vrezen ze dat het leven van LGBTQ'ers moeilijker wordt gemaakt. Maandag werd in verschillende Indonesische steden geprotesteerd tegen de voorgenomen wijzigingen.

Organisaties uit het bedrijfsleven uitten eveneens hun zorgen. Zij vrezen dat de artikelen, die ook voor buitenlanders gelden, gevolgen zullen hebben voor het toerisme en Indonesië ook minder aantrekkelijk zullen maken voor expats. Om het bedrijfsleven en kritische parlementsleden enigszins tegemoet te komen is daarom in de teksten over seks en ongehuwd samenleven opgenomen dat alleen echtgenoten, ouders of kinderen aangifte kunnen doen.

Koloniale periode

In Indonesië is decennialang gediscussieerd over een nieuw wetboek van strafrecht, al sinds in 1945 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Het oude dateert nog uit de tijd dat Indonesië bij Nederland hoorde. De nieuwe wetgeving wordt gesteund door alle negen partijen in het parlement.

Viceminister van Justitie Edward Omar Sharif Hiariej zei voorafgaand aan de stemming trots te zijn dat zijn land een wetboek van strafrecht krijgt dat "in overeenstemming is met de Indonesische waarden" en dat het tijd is om de wetten uit de koloniale periode achter zich te laten. De Indonesische bevolking is overwegend moslim, maar bestaat ook uit aanhangers van andere religies zoals het hindoeïsme en het christendom.

Meer uit Buitenland

Irak executeert dertien mensen voor terrorisme, Amnesty bezorgd

BAGDAD (ANP) - In Irak zijn deze week meer dan tien mensen opgehangen die veroordeeld zijn voor terrorisme. Daarop kan in Irak de doodstraf staan, al moet wel de president uitvoeringsbesluiten ondertekenen. Amnesty International hekelt het gebrek aan transparantie over de executies en roept het land op er onmiddellijk mee te stoppen.

37 minuten geleden
Spaanse premier overweegt op te stappen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez overweegt op te stappen. Hij maakte dat bekend nadat duidelijk was geworden dat er een corruptieonderzoek loopt naar zijn vrouw.

1 uur geleden
Biden ondertekent steunpakket, hulp woensdag nog naar Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De eerste zendingen van Amerikaanse militair materieel naar Oekraïne zullen in de komende uren al plaatsvinden. President Joe Biden heeft dat gezegd bij het ondertekenen van het steunpakket, dat na veel gesteggel is goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.

3 uur geleden
Israël zegt veertig doelen van Hezbollah te hebben aangevallen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen veertig posities van de beweging Hezbollah in het zuiden van Libanon aangevallen met gevechtsvliegtuigen en artillerie. Het gaat om doelen in de streek van het dorp Ayta al Shaab dat een kilometer van de Israëlische grens ligt.

5 uur geleden
Bron: leger Israël klaar voor operatie in Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een inval in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Dat zegt een hoge defensiefunctionaris tegen persbureau Reuters. De inval kan volgens de bron beginnen zodra de Israëlische regering daar toestemming voor geeft.

5 uur geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

6 uur geleden
Honger in de wereld neemt verder toe, waarschuwen VN en partners

NEW YORK (ANP/AFP) - De honger in de wereld nam ook vorig jaar weer toe. De Verenigde Naties en andere internationale organisaties waarschuwen dat 282 miljoen mensen te maken hadden met acute voedselonzekerheid, een toename van 24 miljoen mensen ten opzichte van een jaar eerder.

7 uur geleden