Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indonesië laat kolenschepen vertrekken ondanks exportverbod

Indonesië laat kolenschepen vertrekken ondanks exportverbod

JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - Indonesië heeft tientallen schepen met steenkolen zien vertrekken, ondanks dat het land het eerder afgekondigde exportverbod van de brandstof wil blijven handhaven. De regering liet begin januari weten tijdelijk te stoppen met de uitvoer van steenkool om te voorkomen dat er bij energiecentrales in het land tekorten ontstaan.

De verkoop aan het buitenland werd stopgezet nadat het door de staat gecontroleerde energiebedrijf Perusahaan Listrik Negara (PLN) te maken kreeg met afnemende voorraden. Daarmee dreigde de stroomvoorziening voor miljoenen mensen en bedrijven in gevaar te komen.

Ondanks het verbod heeft de Indonesische regering toestemming gegeven voor het vertrek van ten minste 37 met kolen beladen schepen. De schepen vervoeren ongeveer een miljoen ton brandstof. De gebruikelijke export van steenkolen van Indonesië bedraagt tussen de 40 miljoen en 50 miljoen ton per maand.

Regels

Mijnbouwers die zich niet houden aan de regels die bedoeld zijn om de levering voor de binnenlandse elektriciteitsproductie veilig te stellen, mogen deze maand de export niet hervatten, zei minister Luhut Panjaitan van Maritieme Zaken en Investeringen in een verklaring. Ook zullen de bedrijven die de contracten met PLN niet nakomen, of zich niet houden aan de regels om ten minste 25 procent van hun productie aan de binnenlandse markt te leveren, boetes krijgen.

Volgens energieminister Arifin Tasrif blijkt uit overheidsgegevens dat slechts 47 van de 578 mijnbouwers in het land ruimschoots voldeden aan de nieuwe leveringsregels. Maar liefst 428 kolenproducenten leverden helemaal geen kolen aan lokale klanten, terwijl 32 producenten de leveringsdrempel net of bijna hebben gehaald.

De kwestie in Indonesië onderstreept hoe het veiligstellen van de energievoorziening een belangrijke zorg is geworden voor regeringen over de hele wereld. Door problemen in de toeleveringsketen en het snelle economische herstel van de coronapandemie zijn van China tot Europa brandstoftekorten ontstaan en zijn de energiekosten hard gestegen.

Meer uit Financieel

Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

6 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

9 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

10 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

1 dag geleden