
Indonesië laat kolenschepen vertrekken ondanks exportverbod
JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - Indonesië heeft tientallen schepen met steenkolen zien vertrekken, ondanks dat het land het eerder afgekondigde exportverbod van de brandstof wil blijven handhaven. De regering liet begin januari weten tijdelijk te stoppen met de uitvoer van steenkool om te voorkomen dat er bij energiecentrales in het land tekorten ontstaan.
De verkoop aan het buitenland werd stopgezet nadat het door de staat gecontroleerde energiebedrijf Perusahaan Listrik Negara (PLN) te maken kreeg met afnemende voorraden. Daarmee dreigde de stroomvoorziening voor miljoenen mensen en bedrijven in gevaar te komen.
Ondanks het verbod heeft de Indonesische regering toestemming gegeven voor het vertrek van ten minste 37 met kolen beladen schepen. De schepen vervoeren ongeveer een miljoen ton brandstof. De gebruikelijke export van steenkolen van Indonesië bedraagt tussen de 40 miljoen en 50 miljoen ton per maand.
Regels
Mijnbouwers die zich niet houden aan de regels die bedoeld zijn om de levering voor de binnenlandse elektriciteitsproductie veilig te stellen, mogen deze maand de export niet hervatten, zei minister Luhut Panjaitan van Maritieme Zaken en Investeringen in een verklaring. Ook zullen de bedrijven die de contracten met PLN niet nakomen, of zich niet houden aan de regels om ten minste 25 procent van hun productie aan de binnenlandse markt te leveren, boetes krijgen.
Volgens energieminister Arifin Tasrif blijkt uit overheidsgegevens dat slechts 47 van de 578 mijnbouwers in het land ruimschoots voldeden aan de nieuwe leveringsregels. Maar liefst 428 kolenproducenten leverden helemaal geen kolen aan lokale klanten, terwijl 32 producenten de leveringsdrempel net of bijna hebben gehaald.
De kwestie in Indonesië onderstreept hoe het veiligstellen van de energievoorziening een belangrijke zorg is geworden voor regeringen over de hele wereld. Door problemen in de toeleveringsketen en het snelle economische herstel van de coronapandemie zijn van China tot Europa brandstoftekorten ontstaan en zijn de energiekosten hard gestegen.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
7 minuten geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
14 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
19 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
21 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
23 uur geleden