Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indonesië kondigt exportverbod bauxiet aan

Indonesië kondigt exportverbod bauxiet aan

JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - Indonesië verbiedt volgend jaar de export van bauxiet, kondigde president Joko Widodo aan. Het Zuidoost-Aziatische land is de op vijf na grootste exporteur van het erts voor de productie van aluminium. De ingreep kan op de korte termijn de prijzen opdrijven voor het veelgebruikte metaal, dat onder andere in drankblikjes, koelkasten en vliegtuigen zit.

Het exportverbod gaat in de tweede helft van 2023 in. Jokowi, zoals de Indonesische president ook wel wordt genoemd, hoopt dat daarna meer bauxiet in eigen land wordt verwerkt. Daardoor blijft "de toegevoegde waarde in het land, ten behoeve van de vooruitgang en welvaart van het volk", zei hij via videosite YouTube.

Het is niet de eerste protectionistische ingreep van Indonesië onder Jokowi en zal volgens hem zelf ook niet de laatste zijn. Eerder beperkte hij de uitvoer van nikkel, een belangrijke grondstof voor bijvoorbeeld accu's van elektrische auto's. De Wereldhandelsorganisatie oordeelde na een klacht van de Europese Unie dat Indonesië internationale regels over vrijhandel schond. Jakarta is tegen die beslissing in beroep gegaan.

Indonesië, de grootste economie van Zuidoost-Azië, wil zijn natuurlijke hulpbronnen meer en meer binnen de eigen landsgrenzen verwerken in plaats van ze direct te verkopen aan het buitenland. Eerder deze maand verklaarde Jokowi dat Indonesië niet streeft naar een volledig open economie, omdat zo'n model de groei van bijvoorbeeld Latijns-Amerikaanse landen decennialang op achterstand zou hebben gezet.

Meer uit Financieel

Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

5 uur geleden
Nike mag schoenen in Europa geen 'footware' noemen na uitspraak

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - Nike mag zijn sportschoenen in Europa geen 'footware' noemen. Nike had een aanvraag gedaan om dat woord als handelsmerk te laten registeren. Concurrent Puma had daartegen een zaak aangespannen en kreeg van het Gerecht van de Europese Unie gelijk.

7 uur geleden
Wisselend beeld op Wall Street na rentebesluit Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag wisselend geëindigd. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve, die het rentetarief in de Verenigde Staten opnieuw ongewijzigd liet. Uit de verklaring van de Amerikaanse centrale bank kwam onder meer naar voren dat de Fed voor dit jaar één renteverlaging voorziet en vier voor volgend jaar.

7 uur geleden
SpaceX en topman Musk aangeklaagd door klokkenluiders om seksisme

LOS ANGELES (ANP/RTR) - SpaceX en zijn topman Elon Musk zijn aangeklaagd door acht ex-medewerkers van het ruimtevaartbedrijf. Zij zijn naar eigen zeggen ontslagen nadat zij hun zorgen hadden geuit over vermeende seksuele intimidatie en discriminatie van vrouwen. In de aanklacht staat dat Musk met zijn gedrag een "alomtegenwoordige seksistische cultuur" bevorderde bij SpaceX.

8 uur geleden
Federal Reserve laat rente in de VS opnieuw ongewijzigd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw onveranderd gelaten, in lijn met de verwachtingen op de financiële markten. Het rentetarief in de Verenigde Staten blijft daarmee staan tussen de 5,25 en 5,50 procent, nog altijd het hoogste niveau sinds 2001.

9 uur geleden
ACM mist middelen om te handhaven op postmarkt, zegt bestuurslid

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het lastig om in de gaten te houden of PostNL wel goed de post bezorgt. De toezichthouder zegt signalen te ontvangen over de slechte kwaliteit bij aangetekende post. Ook zijn er klachten dat postbezorgers van PostNL niet de verplichte vijf dagen per week langskomen. Maar goede middelen om een goede postbezorging af te dwingen, heeft de ACM volgens bestuurslid Manon Leijten niet.

10 uur geleden
Tesla vraagt EU om uitzondering op hogere Chinese importheffing

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft de Europese Unie gevraagd om zijn elektrische auto's die vanuit China worden ingevoerd uit te zonderen van een hogere importheffing. Het Amerikaanse bedrijf voert aan dat het namelijk minder profiteert van staatssteun dan Chinese branchegenoten. Tesla heeft een fabriek in Shanghai, waar meer dan de helft van de wereldwijde productie van het bedrijf plaatsvindt.

10 uur geleden