Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indonesië heft verbod op export palmolie op

Indonesië heft verbod op export palmolie op

JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - Indonesië schort het eind april ingestelde verbod op de export van palmolie op. Daarmee hoopt de grootste exporteur van eetbare oliën iets te doen aan de schaarste op de wereldmarkt van deze oliën. Ruwe palmolie en andere geraffineerde palmolieproducten kunnen vanaf 23 mei weer uitgevoerd worden, zei president Joko Widodo in een onlinebijeenkomst donderdag.

Door de oorlog in Oekraïne kon geen zonnebloemolie meer uitgevoerd worden en ontstond een tekort, waardoor er meer vraag is naar alternatieven zoals palmolie. Daarop legde Indonesië de export van palmolie aan banden, om zelf genoeg voorraad te houden.

Palmolie wordt gebruikt in talloze producten, van zeep, voedsel tot brandstof. Het exportverbod dreigde de kosten in diverse bevoorradingsketens verder op te drijven terwijl bedrijven wereldwijd al last hebben van hoge inflatie.

Indonesië heeft al sinds december moeite om prijsstijgingen van palmolie te beperken en lokale voorraden aan te houden. De Indonesische overheid heeft al geprobeerd diverse maatregelen hiervoor te nemen, waaronder het instellen van maximumprijzen, beperkingen van de export en subsidies aan huishoudens en verkopers van palmolie.

Ondanks de maatregelen wist de Indonesische overheid de richtprijs van 14.000 roepia's (omgerekend zo'n 92 eurocent) per liter palmolie niet aan te houden. De inflatie in Indonesië was in april het hoogst in drie jaar.

Meer uit Financieel

'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

52 minuten geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

1 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

2 uur geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

2 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

4 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

4 uur geleden
EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

5 uur geleden