Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indonesië gaat gezonken onderzeeër bergen

Indonesië gaat gezonken onderzeeër bergen

JAKARTA (ANP/AFP) - De gezonken Indonesische onderzeeër zal worden geborgen. De autoriteiten in het Aziatische land hebben dat vrijdag bevestigd. Ze denken dat de overleden bemanning nog in het vaartuig zit.

De KRI Nanggala-402 verdween vorige week woensdag tijdens een oefening op zo'n 95 kilometer van de kust van Bali. Het wrak werd vier dagen later aangetroffen op de bodem van de zee, nadat er al onderdelen van de onderzeeër waren gevonden.

De in drie stukken gebroken onderzeeër ligt op ruim 800 meter diepte. De marine wacht voor de berging op twee schepen, waarvan eentje is gestuurd door China. Die zijn in staat om diep in de zee bergingsoperaties uit te voeren.

Sterke magneten en luchtballonnen

Het is nog niet duidelijk op welke manier de onderzeeër uit het water wordt gehaald. Mogelijk wordt hierbij gebruik gemaakt van sterke magneten en luchtballonnen. Het is nog niet bekend wanneer de bergingsoperatie precies begint.

De 53 bemanningsleden zijn vrijdag tijdens een ceremonie herdacht door hun nabestaanden. Zij brachten een eerbetoon aan hun geliefden door op de plek waar hun boot verdween bloemen te strooien.

Het is nog niet duidelijk waardoor de KRI Nanggala-402 in de problemen is gekomen. Die was volgens de marine zeewaardig. De marine denkt dat de onderzeeër mogelijk met een storing kampte waardoor de bemanning geen noodmaatregelen kon treffen met als gevolg dat het vaartuig te diep zonk en door de enorme waterdruk kapotging.

Meer uit Buitenland

Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen op de been om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseert de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur.

59 minuten geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

1 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

2 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

3 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

4 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

6 uur geleden
Passagiersschip op Duitse Main lek en geëvacueerd na rammen steen

KARLSTADT (ANP) - Op de Duitse rivier Main is een passagiersschip lek geraakt nadat het een steen ramde op de rivierbodem. Niemand raakte gewond, maar de hulpdiensten rukten massaal uit voor de evacuatie van de 150 opvarenden. Volgens de politie in Beieren kwam het lek waarschijnlijk door een stuurfout.

7 uur geleden