Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indiërs demonstreren na dood slachtoffer groepsverkrachting

Indiërs demonstreren na dood slachtoffer groepsverkrachting

NEW DELHI (ANP) - Een Indiase vrouw afkomstig uit de laagste sociale groep van het land, is dinsdag overleden aan de gevolgen van een groepsverkrachting. Honderden in de hoofdstad New Delhi besloten daarop te demonstreren bij het ziekenhuis waar het slachtoffer lag.

Het lot van de overleden vrouw is onderdeel van een reeks van gruwelijke misdaden tegen vrouwen in India, dat door de vele verkrachtingen de reputatie heeft een van de slechtste landen voor vrouwen en meisjes te zijn. De regering stelde dit jaar op basis van gegevens uit 2018 dat elk kwartier een vrouw zou worden verkracht in India. "Er is nagenoeg geen bescherming voor vrouwen. Criminelen begaan openlijk misdaden", klaagde Priyanka Gandhi Vadra, leidster van de Congrespartij op Twitter.

Het 19-jarige slachtoffer, dat afkomstig was uit de gemeenschap van dalits, ofwel kastelozen, werd medio september aangevallen en verkracht in een veld in de buurt van haar huis, zo'n 100 kilometer van New Delhi, meldden de autoriteiten. De politie heeft vier mannen aangehouden. Het slachtoffer werd maandag vanuit een ziekenhuis in de deelstaat Uttar Pradesh naar een ziekenhuis in New Delhi overgebracht, waar ze overleed.

Honderden demonstranten botsten dinsdag voor het ziekenhuis waar de vrouw overleed met de politie en hielden het verkeer op. Dalits, die helemaal onderaan de ladder van het officieel verboden Indiase kastesysteem staan, klagen dat zij nog steeds gediscrimineerd worden. Activisten van het Bhim-leger, een partij die opkomt voor de rechten van kastelozen, riepen leuzen bij het mortuarium van het ziekenhuis waar het slachtoffer lag.

"We kunnen dit niet meer pikken", zei Chandra Shekhar Aazad, de leider van het Bhim-leger, op Twitter. Hij riep alle dalits in India op om te demonstreren en eiste dat de daders van de verkrachting worden opgehangen. De regionale autoriteiten van het district waar de verkrachting plaatsvond, zegden toe dat er snel onderzoek wordt gedaan.

Uttar Pradesh, de deelstaat waar het slachtoffer vandaan kwam, staat onder leiding van de hindoe-nationalistische partij van de Indiase premier Narendra Modi en geldt als de onveiligste deelstaat voor vrouwen. In december kwam een 23-jarige kasteloze vrouw in Uttar Pradesh om nadat zij door een groep mannen in brand was gestoken. Dat gebeurde toen ze naar de rechtbank wilde gaan om een aanklacht wegens verkrachting in te dienen.

Meer uit Buitenland

Japanse minister roept in China op tot vrijlating landgenoot

BEIJING/TOKIO (ANP/RTR/DPA) - De Japanse minister van Buitenlandse Zaken heeft er zondag in Beijing bij zijn Chinese ambtgenoot op aangedrongen een gedetineerde Japanse staatsburger onmiddellijk vrij te laten. Een medewerker van Astellas Pharma wordt om onbekende redenen vastgehouden in China, meldde het farmaceutische bedrijf een week geleden. Volgens het Japanse Kyodo News zijn sinds 2015 minstens zestien andere Japanners in China vastgezet op verdenking van spionage.

1 uur geleden
Grote explosie in centrum Antwerpen gelinkt aan drugsmilieu

ANTWERPEN (ANP) - Door een krachtige explosie voor een pand in het centrum van Antwerpen zijn in de nacht van zaterdag op zondag twintig huizen en veel auto's beschadigd. De politie gaat ervan uit dat daders uit het drugsmilieu een aanslag op een woning in de Osystraat hebben gepleegd. In de wijde omgeving van het pand is er schade aan ramen en autoruiten. Een persoon raakte lichtgewond door glas.

1 uur geleden
Paus draagt in openbaar mis op na ziekenhuisbehandeling

VATICAANSTAD (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft kort na zijn ontslag uit een Romeins ziekenhuis de mis opgedragen aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Er zijn naar schatting 30.000 gelovigen naartoe gekomen. De paus ging naar de viering in zijn pausmobiel en groette omstanders.

2 uur geleden
Frankrijk: 1093 gewonde hulpverleners sinds start pensioenprotest

PARIJS (ANP) - Bij de pensioenprotesten in Frankrijk zijn tot dusver 1093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tegelijk lopen 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.

12 uur geleden
Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

TEL AVIV (ANP/DPA) - Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.

17 uur geleden
Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

MOSKOU (ANP/DPA) - Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.

21 uur geleden
Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

22 uur geleden