Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indiërs demonstreren na dood slachtoffer groepsverkrachting

Indiërs demonstreren na dood slachtoffer groepsverkrachting

NEW DELHI (ANP) - Een Indiase vrouw afkomstig uit de laagste sociale groep van het land, is dinsdag overleden aan de gevolgen van een groepsverkrachting. Honderden in de hoofdstad New Delhi besloten daarop te demonstreren bij het ziekenhuis waar het slachtoffer lag.

Het lot van de overleden vrouw is onderdeel van een reeks van gruwelijke misdaden tegen vrouwen in India, dat door de vele verkrachtingen de reputatie heeft een van de slechtste landen voor vrouwen en meisjes te zijn. De regering stelde dit jaar op basis van gegevens uit 2018 dat elk kwartier een vrouw zou worden verkracht in India. "Er is nagenoeg geen bescherming voor vrouwen. Criminelen begaan openlijk misdaden", klaagde Priyanka Gandhi Vadra, leidster van de Congrespartij op Twitter.

Het 19-jarige slachtoffer, dat afkomstig was uit de gemeenschap van dalits, ofwel kastelozen, werd medio september aangevallen en verkracht in een veld in de buurt van haar huis, zo'n 100 kilometer van New Delhi, meldden de autoriteiten. De politie heeft vier mannen aangehouden. Het slachtoffer werd maandag vanuit een ziekenhuis in de deelstaat Uttar Pradesh naar een ziekenhuis in New Delhi overgebracht, waar ze overleed.

Honderden demonstranten botsten dinsdag voor het ziekenhuis waar de vrouw overleed met de politie en hielden het verkeer op. Dalits, die helemaal onderaan de ladder van het officieel verboden Indiase kastesysteem staan, klagen dat zij nog steeds gediscrimineerd worden. Activisten van het Bhim-leger, een partij die opkomt voor de rechten van kastelozen, riepen leuzen bij het mortuarium van het ziekenhuis waar het slachtoffer lag.

"We kunnen dit niet meer pikken", zei Chandra Shekhar Aazad, de leider van het Bhim-leger, op Twitter. Hij riep alle dalits in India op om te demonstreren en eiste dat de daders van de verkrachting worden opgehangen. De regionale autoriteiten van het district waar de verkrachting plaatsvond, zegden toe dat er snel onderzoek wordt gedaan.

Uttar Pradesh, de deelstaat waar het slachtoffer vandaan kwam, staat onder leiding van de hindoe-nationalistische partij van de Indiase premier Narendra Modi en geldt als de onveiligste deelstaat voor vrouwen. In december kwam een 23-jarige kasteloze vrouw in Uttar Pradesh om nadat zij door een groep mannen in brand was gestoken. Dat gebeurde toen ze naar de rechtbank wilde gaan om een aanklacht wegens verkrachting in te dienen.

Meer uit Buitenland

Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

PARIJS (ANP/AFP) - Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

35 minuten geleden
Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

55 minuten geleden
Iraanse staatsmedia: miljoenen bezoekers bij processie Raisi

TEHERAN (ANP) - Volgens het Iraanse semi-officiële staatspersbureau ISNA zijn miljoenen mensen naar Teheran gekomen voor de begrafenisprocessie van president Ebrahim Raisi. Ayatollah Ali Khamenei leidde de gebeden voor de kisten van alle acht personen die zijn omgekomen bij het helikopterongeluk van zondag.

1 uur geleden
Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV trekt zijn Europese lijsttrekker terug na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

2 uur geleden
Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een "historische" beslissing.

2 uur geleden
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

2 uur geleden
Scheuren in meest rechtse fractie in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, staat op scheuren. De belangrijkste partij in de fractie, die van de Franse Marine Le Pen, wil niet verder met het Duitse Alternative für Deutschland. Ook de Deense Volkspartij zegt AfD de wacht aan.

3 uur geleden