
Indiase oppositieleider Gandhi uit parlement gezet
NEW DELHI (ANP/AFP) - De Indiase oppositieleider Rahul Gandhi is vrijdag uit het parlement gezet, een dag na zijn veroordeling om belediging. Zijn partijgenoten spreken schande van de beslissing en zeggen dat Gandhi het slachtoffer is geworden van premier Narendra Modi, die zijn macht zou hebben misbruikt om zijn politieke tegenstander uit te schakelen.
De 52-jarige Gandhi, geen familie van de wereldberoemde Mahatma Gandhi, is parlementslid voor de Congrespartij. Hij heeft donderdag twee jaar celstraf gekregen vanwege een opmerking tijdens de verkiezingscampagne van 2019. "Waarom heten alle dieven Modi?" vroeg hij zich af toen het ging over twee criminelen met dezelfde achternaam als de premier. Modi is een veel voorkomende naam in India.
De uitspraak werd gezien als een belediging en daarom strafbaar. Gandhi ging in hoger beroep en hoeft daarom niet meteen de cel in, maar voor het parlement was het genoeg reden om zijn zetel af te pakken. Critici zien dit als bedreiging voor de democratie en beschuldigen Modi van repressie.
Afstammeling
Hij is dan wel geen familie van Mahatma Gandhi, wel van een aantal andere prominente figuren in de Indiase geschiedenis. Hij stamt af van Jawaharlal Nehru, Indira Gandhi en Rajiv Gandhi, alle drie waren premier van het land.
De Congrespartij is de laatste jaren gedecimeerd door het electorale succes van Modi, maar Gandhi hoopt bij de verkiezingen van volgend jaar op een comeback. Eind januari eindigde hij een tocht van 135 dagen lopen uit protest tegen de regering van Modi. Daarmee bracht hij massa's mensen op de been. Het is door zijn veroordeling de vraag of Gandhi kan meedoen aan de verkiezingen in 2024.
Meer uit Buitenland
WONSAN (ANP/AFP) - De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft zijn volledige steun voor de Russische oorlog in Oekraïne uitgesproken. Dat deed hij zaterdag tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, berichten Noord-Koreaanse staatsmedia zondag.
57 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse Gisèle Pelicot (72) heeft de hoogste onderscheiding in haar thuisland toegewezen gekregen. Ze is benoemd tot ridder in de Nationale Orde van het Legioen van Eer. Pelicot wordt internationaal geroemd voor haar moed in een grote misbruikzaak.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk heeft een akkoord met Nieuw-Caledonië aangekondigd. Het overzeese gebied blijft Frans, maar wordt wel een staat. "Een staat Nieuw-Caledonië binnen de Republiek: het is een keuze gebaseerd op vertrouwen", schreef de Franse president Emmanuel Macron op X, en prees het "historische" akkoord.
13 uur geledenBARCELONA (ANP/AFP) - In en rondom Barcelona is het leven flink ontregeld door zware regenval. Het treinverkeer in Catalonië werd kortstondig stilgelegd en enkele wegen werden afgesloten, omdat een groot deel van de regio in het noordoosten van Spanje getroffen was door stortregens, aldus autoriteiten.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is in gesprek met vijf door Republikeinen geleide staten om er nieuwe detentiecentra voor migranten te bouwen. Dat meldt minister van Binnenlandse Veiligheid, Kristi Noem. De nieuwe faciliteiten worden volgens Noem gemodelleerd naar een detentiecentrum in Florida dat bekendstaat als Alligator Alcatraz.
14 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - Het tekort aan brandstoffen in de Gazastrook heeft een "kritiek niveau" bereikt. Daarvoor hebben zeven agentschappen van de Verenigde Naties zaterdag gewaarschuwd in een verklaring.
15 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse autoriteiten zeggen opnieuw tientallen personen te hebben opgepakt die steun betuigden aan de verboden pro-Palestijnse groep Palestine Action. Dat gebeurde tijdens een demonstratie in de buurt van het parlementsgebouw. Actievoerders hadden borden meegenomen met teksten als 'Ik ben tegen genocide. Ik steun Palestine Action'.
17 uur geleden