Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indiase militairen gedood bij confrontatie aan Chinese grens

Indiase militairen gedood bij confrontatie aan Chinese grens

NEW DELHI (ANP/RTR) - Twintig militairen zijn volgens het Indiase leger gedood bij een gewelddadig incident met Chinese soldaten. Het voorval vond plaats in de omstreden Indiase grensregio Ladakh in de Himalaya. Eerder was nog sprake van drie gesneuvelden bij het incident aan de grens met het Chinese Tibet. Peking maakt geen melding van slachtoffers. Volgens Indiase functionarissen is er niet geschoten, maar zou er met metalen staven en stenen zijn gevochten.

Hoge militaire functionarissen van de twee buurlanden zouden bijeenkomen om escalatie van de situatie te voorkomen. Tussen de twee kernmachten zijn de spanningen de laatste tijd weer opgelopen. Bij recente schermutselingen vielen al gewonden.

China en India hebben in 1962 een korte oorlog gevoerd over hun Himalaya-grens, die China won. Sindsdien zijn er meerdere incidenten geweest. Het verloop van de grens is nog steeds niet duidelijk. De Amerikaanse president Donald Trump bood onlangs aan om in het conflict te bemiddelen, wat de landen afwezen.

Peking beschuldigde Indiase soldaten ervan het Chinese grondgebied binnen te zijn gegaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Indiase troepen tweemaal de grens overschreden waardoor Chinese manschappen werden uitgelokt en aangevallen, wat resulteerde in een ernstige confrontatie tussen de grenstroepen aan beide kanten.

Meer uit Buitenland

IAEA: op korte termijn geen risico's voor kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De verwoeste stuwdam in Oekraïne vormt op korte termijn geen veiligheidsrisico's voor de kerncentrale van Zaporizja, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De nucleaire faciliteit haalt koelwater uit het stuwmeer achter de dam, maar beschikt volgens directeur-generaal Rafael Grossi nog over back-upopties om veilig te opereren.

1 uur geleden
Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan Turkije. De regering moet nog wel instemmen met de uitlevering. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.

2 uur geleden
Ex-voorzitter Amnesty in Turkije vrijgesproken van terrorisme

ISTANBUL (ANP/DPA) - De oud-voorzitter van Amnesty International in Turkije is door een Turkse rechtbank in een nieuw proces vrijgesproken, meldt persbureau Anadolu. Deze Taner Kilic was in 2020 veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

3 uur geleden
Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland stuurt personeel van de burgerbescherming naar Oekraïne om het land te helpen na het bezwijken van een stuwdam. Ook gaan er waterfilters, stroomgeneratoren en andere hulpgoederen naar Oekraïne.

3 uur geleden
Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

4 uur geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

4 uur geleden
Rusland vraagt internationale veroordeling Oekraïne over dam

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de internationale gemeenschap gevraagd "de criminele daden" van Oekraïne te veroordelen naar aanleiding van de verwoesting van een belangrijk deel van een stuwmeer en waterkrachtcentrale in de loop van de rivier de Dnipro.

5 uur geleden