Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indiase coronavariant is al hier, vliegverbod 'beetje laat'

Indiase coronavariant is al hier, vliegverbod 'beetje laat'

ROTTERDAM (ANP) - Het vliegverbod voor passagiers uit India dat maandagavond ingaat, kan de coronavariant die daar rondgaat niet meer buiten de deur houden. Die is namelijk al hier. In Nederland is de mutatie tot nog toe twee keer opgedoken in de zogeheten kiemsurveillance. Als een virusvariant in die steekproef uit positieve testen opduikt, is dat "het topje van de ijsberg", zegt viroloog Marion Koopmans. Ook in andere Europese landen is variant B.1.617 al herhaaldelijk waargenomen.

Koopmans vindt een vliegverbod "begrijpelijk als in een land heel veel besmettingen zijn en je de kans op import wilt verkleinen". Het middel is volgens haar echter "niet zo heel zinvol" als het doel is om de mutant echt buiten te houden. "Als je het oppikt in de surveillance, dan weet je dat het al breder circuleert. Het is denk ik al een beetje laat."

Cijfers uit de database GISAID, waarin wereldwijde meldingen over virusvarianten worden geregistreerd, bevestigen dat de 'Indiase variant' al in zeker achttien landen rondgaat. Echt nieuw is hij niet: de variant dook al in oktober vorig jaar voor het eerst op. In India, waar relatief gezien niet veel nadere analyses worden gedaan, is deze virusversie in totaal bijna achthonderd keer waargenomen. In de afgelopen weken was B.1.617 goed voor een meerderheid van de geanalyseerde monsters.

Verenigd Koninkrijk

Ook in het Verenigd Koninkrijk is de bewuste variant al 317 keer gedetecteerd, waarvan 252 keer in de afgelopen vier weken. Dat is 1,1 procent van het totale aantal gemelde coronagevallen.

In België bleken vorige week twintig studenten die net uit India waren gekomen het virus bij zich te dragen. Drie van hen waren al gevaccineerd, wat bijdroeg aan de zorgen. Duitsland registreerde tot nog toe zeker negen gevallen, Ierland en Zwitserland drie. Ook in Italië en Griekenland is de variant gevonden. Op Sint Maarten zijn twee gevallen geregistreerd. In de Verenigde Staten is de variant 109 keer waargenomen, in Singapore 67 keer en in Australië 30 keer.

'Niet zorgwekkend'

B.1.617 geldt voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vooralsnog niet als "zorgwekkend". Koopmans zegt dat over de variant nog niet veel bekend is. "Het is denkbaar dat hij besmettelijker is, of dat vaccins er minder goed tegen werken, maar dat is niet bewezen." Ook staat niet vast dat de huidige piek in India erdoor wordt veroorzaakt, aldus de viroloog en hoogleraar van het Erasmus MC. Koopmans benadrukt dat virusvarianten zullen blijven komen "zolang het virus ongeremd kan circuleren".

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet nog veel onduidelijkheid over de Indiase variant. "Het vliegverbod is een voorzorgsmaatregel, er is veel dat we nog niet weten", zegt een woordvoerder. Een van de redenen voor het verbod is dat reizigers de quarantainevoorschriften vaak niet goed naleven.

OMT

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft afgelopen vrijdag gesproken over de variant. Het verslag daarvan wordt pas later openbaar gemaakt.

India telde zondag 350.000 nieuwe besmettingen. Dat zijn er veel, maar op een bevolking van 1,3 miljard mensen komt het neer op 27 gevallen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: volgens de laatste stand op het coronadashboard telde Nederland 46 gevallen per 100.000 inwoners.

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

3 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

4 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

4 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

5 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

6 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

6 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

7 uur geleden