Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

India wil over 25 jaar geen energie meer importeren

India wil over 25 jaar geen energie meer importeren

NEW DELHI (ANP/BLOOMBERG) - India wil minder afhankelijk worden van de import van energie uit het buitenland. Volgens premier Narendra Modi moet het Aziatische land, momenteel na China en de VS de grootste energieverbruiker van de wereld, over 25 jaar bij de viering van zijn honderdste Onafhankelijkheidsdag volledig zelfredzaam zijn op het gebied van energie.

Dat heeft de regeringsleider zondag gezegd terwijl India voor de 75e maal de onafhankelijkheid vierde van het Verenigd Koninkrijk. Om deze ambitie te verwezenlijken wil Modi van India een wereldwijd knooppunt voor groene waterstof maken. Ook zouden de omvangrijke Indiase spoorwegen in 2030 CO2-neutraal moeten zijn.

Modi wil meer inzetten op elektrisch vervoer. Hij kondigde aan dat hij ernaar streeft om 100 biljoen roepie, omgerekend meer dan 1100 miljard euro, te gaan investeren in infrastructuur. Dat zou moeten helpen bij het terugbrengen van reistijden en dat zou weer goed zijn voor de concurrentiepositie van de Indiase economie. Volgens de premier zal het geld de economische groei stimuleren en er zouden zo ook meer banen bij moeten komen.

Met het oogpunt op de klimaatverandering stimuleert de regering van Modi Indiase bedrijven om af te stappen van fossiele brandstoffen en over te schakelen op duurzame energie, zoals met windmolens of zonneparken opgewekte groene stroom. De overheid is van plan zijn capaciteit voor hernieuwbare energie in de aanloop naar 2030 bijna te vervijfvoudigen om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.

Meer uit Financieel

FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

9 minuten geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

36 minuten geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

58 minuten geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

1 uur geleden
AFM: niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

1 uur geleden
Licht verlies op Amsterdamse beurs, Prosus grootste winnaar

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies gesloten, waarbij beleggers richting zoeken nu het onduidelijk is welke kant het rentebeleid van centrale banken opgaat. Techinvesteerder Prosus was van de AEX-bedrijven de grootste winnaar. Betalingsverwerker Adyen en chipmachinefabrikant ASML stonden juist onderaan in de hoofdgraadmeter.

2 uur geleden
Gemeenten: goed dat er eindelijk statiegeld op blik komt

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat er eindelijk per 1 april statiegeld op blikjes bier, frisdrank en andere dranken wordt ingevoerd. Volgens een woordvoerder van de VNG is daar de afgelopen jaren stevig voor gelobbyd omdat een groot deel van het zwerfafval op straat en in de natuur uit blikjes bestaat.

3 uur geleden