Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

India wil over 25 jaar geen energie meer importeren

India wil over 25 jaar geen energie meer importeren

NEW DELHI (ANP/BLOOMBERG) - India wil minder afhankelijk worden van de import van energie uit het buitenland. Volgens premier Narendra Modi moet het Aziatische land, momenteel na China en de VS de grootste energieverbruiker van de wereld, over 25 jaar bij de viering van zijn honderdste Onafhankelijkheidsdag volledig zelfredzaam zijn op het gebied van energie.

Dat heeft de regeringsleider zondag gezegd terwijl India voor de 75e maal de onafhankelijkheid vierde van het Verenigd Koninkrijk. Om deze ambitie te verwezenlijken wil Modi van India een wereldwijd knooppunt voor groene waterstof maken. Ook zouden de omvangrijke Indiase spoorwegen in 2030 CO2-neutraal moeten zijn.

Modi wil meer inzetten op elektrisch vervoer. Hij kondigde aan dat hij ernaar streeft om 100 biljoen roepie, omgerekend meer dan 1100 miljard euro, te gaan investeren in infrastructuur. Dat zou moeten helpen bij het terugbrengen van reistijden en dat zou weer goed zijn voor de concurrentiepositie van de Indiase economie. Volgens de premier zal het geld de economische groei stimuleren en er zouden zo ook meer banen bij moeten komen.

Met het oogpunt op de klimaatverandering stimuleert de regering van Modi Indiase bedrijven om af te stappen van fossiele brandstoffen en over te schakelen op duurzame energie, zoals met windmolens of zonneparken opgewekte groene stroom. De overheid is van plan zijn capaciteit voor hernieuwbare energie in de aanloop naar 2030 bijna te vervijfvoudigen om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.

Meer uit Financieel

Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

12 minuten geleden
Bitcoin nadert recordniveau van 69.000 dollar uit 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin heeft dinsdag bijna de hoogste stand ooit bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot tijdens de handel in Aziƫ met gemak door de grens van 68.000 dollar heen. Op het hoogtepunt van 68.828 dollar noteerde de digitale munt slechts een fractie onder het recordniveau van 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt.

31 minuten geleden
AEX koerst af op lager begin in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar de beursgraadmeters wat terugvielen van eerdere recordniveaus. Op de beursvloeren wordt verder vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB donderdag opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten.

48 minuten geleden
Jeff Bezos haalt Elon Musk in als rijkste persoon op aarde

NEW YORK (ANP) - Elon Musk is niet meer de rijkste persoon op aarde. De Tesla-baas moet die toppositie afstaan aan Jeff Bezos, oprichter van webwinkelconcern Amazon.

1 uur geleden
Verkoop motorfietsen gaat opnieuw sterk omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van motorfietsen gaat ook in 2024 erg hard, nadat de branche vorig jaar al het beste verkoopjaar sinds in ieder geval 2010 beleefde. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG zijn in februari een kwart meer nieuwe motoren op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

1 uur geleden
Meeste Nederlandse cryptobezitters beleggen voor lange termijn

DEN BOSCH (ANP) - De meeste bezitters van cryptomunten in Nederland, zo'n 85 procent, beleggen voor de lange termijn. Deze groep koopt en bewaart digitale munten en hoopt op de lange termijn rendement te maken, meldt marktonderzoeker Multiscope op basis van een onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders.

2 uur geleden
Meer files als projecten om stikstof blijven stilliggen, zegt EIB

AMSTERDAM (ANP) - Op zestien knelpunten op de Nederlandse rijkswegen zullen de files de komende jaren flink toenemen als gevolg van door stikstof stilgelegde wegenprojecten. In totaal gaat het in de periode 2024 tot 2030 om 14,5 miljoen extra voertuigverliesuren, ofwel uren vertraging. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd. Ter vergelijking: in heel 2022 hebben alle weggebruikers samen 58,1 miljoen uur extra moeten reizen door files, volgens cijfers van Rijkswaterstaat.

3 uur geleden