
India test ballistische raket vanuit eerste 'eigen' onderzeeër
NEW DELHI (ANP/AFP) - India heeft vrijdag met succes een ballistische raket getest die werd afgevuurd vanuit zijn eerste in eigen land gebouwde nucleaire onderzeeër, meldt het ministerie van Defensie. India is nu een van de zes landen in de wereld die over zowel nucleaire aanvals- als verdedigingswapens beschikt voor op het land, in de zee en in de lucht. De andere vijf zijn de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk en China.
De Aziatische grootmacht is een van de grootste wapenimporteurs ter wereld en leunt nog altijd zwaar op hardware uit Rusland, de grootste en oudste militaire leverancier van het land sinds decennia. De nu door een eigen onderzeeër gelanceerde ballistische raket onderstreept India's streven om zelf militaire hardware te produceren.
In september presenteerde India zijn eerste lokaal gemaakte vliegdekschip, de INS Vikrant. Het is met een lengte van 262 meter een van 's werelds grootste marineschepen. Het werd na zeventien jaar bouwen en testen in gebruik genomen. Ook onthulde de regering van premier Narendra Modi onlangs de eerste gevechtshelikopters van Indiase makelij. De helikopters zijn speciaal ontworpen voor gebruik in hooggelegen gebieden zoals de Himalaya, waar Indiase troepen in 2020 in botsing kwamen met China.
India heeft langlopende grensgeschillen met zijn nucleair bewapende buren, aartsrivaal Pakistan en China.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Salvadoraanse man Kilmar Abrego Garcia zit inmiddels niet meer in de zwaarbewaakte gevangenis CECOT in El Salvador. Dat maakte de Amerikaanse senator Chris Van Hollen bekend. Abrego Garcia werd onterecht uit de Verenigde Staten gedeporteerd. Van Hollen had donderdag een ontmoeting met hem.
43 minuten geledenKINSHASA (ANP) - Minstens 148 mensen zijn om het leven gekomen in de Democratische Republiek Congo nadat een houten motorboot in brand vloog en kapseisde. Dit meldden media vrijdag op basis van lokale functionarissen.
49 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zouden bereid zijn de Russische annexatie van de Krim te erkennen als onderdeel van een breder vredesakkoord tussen Moskou en Kyiv. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken de helft van hun troepen terug uit Syrië, waar een nieuwe regering aan de macht is na de verdrijving vorig jaar van dictator Bashar al-Assad. De komende maanden gaat het aantal militairen van ongeveer 2000 naar minder dan duizend, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Harvey Weinstein mag tijdens het komende strafproces tegen hem in een ziekenhuis verblijven. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald nadat het juridische team van Weinstein daartoe had verzocht. Vakblad Variety schrijft dat de in ongenade gevallen Hollywood-filmproducent inmiddels is overgeplaatst van een gevangenis naar een ziekenhuis in New York.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De leider van de Duitse Groenen, Franziska Brantner, heeft kritiek geuit op bepaalde protestleuzen bij de traditionele paasmarsen van de vredesbeweging. Ze uitte haar bezorgdheid over de standpunten tegen wapenleveranties aan Oekraïne.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten gaan zich met andere zaken bezighouden als er niet snel een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne komt. De VS trekken zich "zeer binnenkort" terug als er geen overeenkomst wordt bereikt, aldus president Donald Trump. Hij zei echter ook dat hij nog steeds gelooft dat er een goede kans is om het conflict te beëindigen.
8 uur geleden