Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO/NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

De waarschuwing dat India voorlopig geen visumaanvragen meer verwerkt, verscheen donderdag op de website van BLS International. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat dat nodig is vanwege dreigementen aan het adres van medewerkers op de consulaten in Canada. Het ministerie beschuldigt Canada verder van discriminatie bij de beoordeling van visa, herbergen van terroristen, "haatmisdaden onder de noemer van vrijheid van meningsuiting" en inmenging in Indiase aangelegenheden.

De Canadese Hoge Commissie in India, vergelijkbaar met een ambassade, meldde intussen dat het aantal diplomaten in India "aangepast" zou worden. "Gezien de huidige situatie waarin spanningen zijn opgelopen, zetten we stappen om de veiligheid van onze diplomaten te garanderen." Diplomaten zouden "via verscheidende socialemediaplatforms" bedreiging ontvangen hebben. "Derhalve hebben we voor alle zekerheid besloten om tijdelijk onze personele bezetting in India aan te passen."

Canadese diplomaten

India vindt dat er te veel Canadese diplomaten in het land verblijven. "We hebben de Canadese regering laten weten dat er gelijkwaardigheid moet zijn in diplomatieke aanwezigheid", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. "Zij zijn in veel grotere aantallen hier dan wij in Canada." Het ministerie zegt ervan uit te gaan dat er Canadezen vertrekken. Diplomaten die wel nog in het land zijn, zullen volgens India beschermd worden.

India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie nadat in juni een Indiase sikh in Canada was vermoord. De man, Hardeep Singh Nijjar, werd in India gezocht vanwege terrorisme en het beramen van moordplannen. De Canadese premier Justin Trudeau eiste opheldering over mogelijke betrokkenheid van de Indiase overheid, die stellig ontkent. India noemt de beschuldiging "absurd".

Woensdag gaf India een reiswaarschuwing af voor Canada vanwege "politiek gesteunde haatmisdrijven en misdadig geweld". "De bedreigingen waren vooral gericht tegen Indiase diplomaten en delen van de Indiase samenleving die zich tegen de anti-Indiase agenda verzetten", zei het ministerie woensdag.

Meer uit Buitenland

Blinken in Israël voor besprekingen met Israëli's en Palestijnen

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Tel Aviv, vanwaar hij aan zijn derde reis door het Midden-Oosten begint sinds 7 oktober, melden Israëlische en Amerikaanse media.

2 uur geleden
Qatar: Nederlandse gijzelaar vrijgelaten door Hamas

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft woensdag een Nederlandse gijzelaar vrijgelaten, meldt bemiddelaar Qatar. Voor zover bekend was de 18-jarige Ofir Engel de enige Nederlandse gijzelaar die werd vastgehouden in de Gazastrook.

4 uur geleden
Hamas draagt veertien gijzelaars over aan Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft veertien gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Het zou gaan om tien Israëlische burgers, van wie een ook een Nederlands paspoort heeft, en vier Thaise burgers. Het Israëlische leger bevestigt dat de veertien mensen onderweg zijn naar Israël.

4 uur geleden
Rusland zegt klein dorp bij Bachmoet te hebben veroverd

CHROMOVE (ANP/DPA) - De Russische krijgsmacht zegt een klein dorp in de buurt van Bachmoet te hebben veroverd. Ze zouden nu heel Chromove, of Artemivske in het Russisch, in handen hebben.

5 uur geleden
Drie Gazanen gedood die volgens Israël bestand schonden

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen hebben drie gewapende mannen in de Gazastrook gedood omdat zij het tijdelijke bestand zouden hebben geschonden, schrijft de nieuwssite The Times of Israel. Woordvoerder Daniel Hagari van de Israëlische krijgsmacht zegt dat de Palestijnen een "bedreiging" voor de troepen vormden.

6 uur geleden
Twee Israëlisch-Russische gijzelaars terug in Israël

TEL AVIV (ANP) - Twee gijzelaars zijn woensdag na hun vrijlating door Hamas teruggekeerd naar Israël. Israëlische media schrijven dat het gaat om Israëlisch-Russische vrouwen. Het is de bedoeling dat woensdag twaalf gijzelaars op vrije voeten komen.

6 uur geleden
Islamitische Jihad meldt vrijlating gijzelaars in deal met Israël

GAZA-STAD (ANP) - Islamitische Jihad heeft een groep gijzelaars vrijgelaten in een deal met Israël, meldt onder meer de Israëlische krant Haaretz. Het zou gaan om Israëlische burgers.

8 uur geleden