Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'India overweegt versoepeling lockdown'

'India overweegt versoepeling lockdown'

NEW DELHI (ANP/RTR) - De Indiase autoriteiten overwegen de strenge lockdown op sommige plaatsen in het land te versoepelen. Coronabrandhaarden moeten wel hermetisch worden afgesloten, zeggen functionarissen.

In het land met 1,3 miljard inwoners zijn tot 14 april landelijke beperkingen van kracht. Die hebben geleid tot chaotische toestanden. Veel dagloners hebben geen werk meer. Ze verlaten de steden en leggen grote afstanden te voet af omdat ze terug willen keren naar hun dorpen.

Premier Narendra Modi moet in de komende dagen besluiten of de lockdown wordt verlengd. Daar hebben meerdere deelstaten volgens hem ook om gevraagd. De premier vindt volgens zijn kantoor echter ook dat zijn land te maken heeft met grote economische uitdagingen.

Gerichter beleid

Gezondheidsfunctionarissen zeggen dat wordt gewerkt aan een gerichter beleid om de uitbraak in te dammen. Op dit moment is meer dan 80 procent van de coronabesmettingen te herleiden naar 62 districten, die samen minder dan 10 procent van het oppervlak van India beslaan. Op sommige plaatsen zijn helemaal geen coronagevallen vastgesteld.

Er wordt naar verluidt gekeken naar de mogelijkheid getroffen gebieden en omliggende districten af te sluiten. Delen van het land waar geen besmettingen zijn gemeld en niemand in quarantaine zit, kunnen volgens een ingewijde juist beperkingen opheffen.

"Er zijn al voorstellen ingediend. Als beperkingen deels worden opgeheven, gebeurt dat op basis van een risico-analyse", benadrukt de bron. Hij zegt ook dat sommige maatregelen, zoals het sluiten van scholen en het verbod op religieuze bijeenkomsten, vermoedelijk in het hele land blijven gelden.

Meer uit Buitenland

Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De omstreden Republikein George Santos is weggestemd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is pas de zesde parlementariër die uit het Huis wordt gezet in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

23 minuten geleden
Save the Children: bestand was te kort voor echte hulp aan Gaza

LONDON (ANP) - Save the Children is teleurgesteld dat het tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël vrijdagochtend is afgelopen. De zeven dagen gevechtspauze waren "bij lange na niet genoeg" voor het leveren van voldoende humanitaire hulp aan de Gazastrook, zegt plaatselijk directeur Jason Lee in gesprek met journalisten. "De situatie is nijpend en wordt nog erger."

24 minuten geleden
Europese Commissie wil verlenging regels opsporen kinderporno

BRUSSEL (ANP) - Een Europese regeling voor telecombedrijven om op vrijwillige basis seksueel misbruik van kinderen op te sporen en te verwijderen wordt waarschijnlijk verlengd tot 2026. De Europese Commissie heeft de verlenging voorgesteld nu de EU-landen onderling te verdeeld zijn om tot echte EU-wetgeving te komen.

26 minuten geleden
Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent dat de oud-president ook mag worden aangeklaagd door individuele burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor het geweld van zijn aanhangers op 6 januari 2021.

46 minuten geleden
Oud-rechter Hooggerechtshof VS Sandra Day O'Connor (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Sandra Day O'Connor, voormalig rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is op 93-jarige leeftijd overleden. O'Connor was de eerste vrouwelijke rechter van het hoogste Amerikaanse hof.

54 minuten geleden
Hezbollah: aanvallen op Israëlische militairen bij grens

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - Hezbollah zegt Israëlische militairen onder vuur te nemen met "gepaste wapens". De Libanese beweging en de Israëlische strijdkrachten schieten sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook regelmatig op elkaar.

1 uur geleden
Hamas: wilden praten over overdracht van lichamen gegijzeld gezin

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas zegt bereid geweest te zijn om de lichamen van Shiri Bibas en haar twee jonge zoons over te dragen aan Israël. Dat aanbod zou gedaan zijn tijdens de onderhandelingen over de verlenging van de gevechtspauze die vrijdagochtend vroeg afliep. Israël wil niet reageren op de "berichtgeving op basis van propaganda van Hamas", zegt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

1 uur geleden