Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

India keurt Leids Janssen-vaccin goed

India keurt Leids Janssen-vaccin goed

NEW DELHI (ANP) - India heeft via een noodprocedure goedkeuring gegeven voor het gebruik van het Leidse Janssen-vaccin. "Dit geeft een nieuwe impuls aan de gezamenlijke strijd in ons land tegen Covid-19", zei minister van Volksgezondheid Mansukh Mandaviya op Twitter. Hij zei dat inmiddels vijf coronavaccins zijn goedgekeurd in zijn ruim 1,3 miljard inwoners tellende land.

Farmaceut Johnson & Johnson had vrijdag bekendgemaakt dat het India had gevraagd het Janssen-vaccin goed te keuren. Minister Mandaviya liet een dag later al weten dat die toestemming was verleend. India heeft ook al groen licht gegeven voor het gebruik van coronavaccins van Moderna, AstraZeneca, Bharat Biotech en het Russische Gamaleja-Instituut.

Het land krijgt nu voor eerst de beschikking over een vaccin waarmee mensen maar één keer geprikt hoeven te worden. De meeste coronavaccins vereisen twee doses en sommige landen geven zelfs al een derde prik aan kwetsbare groepen. Over de distributie van het Janssen-vaccin in India zouden afspraken zijn gemaakt met de lokale farmaceut Biological E. Limited.

India meldt sinds begin juli enkele tienduizenden nieuwe coronabesmettingen per dag. Dat zijn er veel minder dan tijdens een grote coronagolf in mei. Toen werden er dagelijks soms meer dan 400.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het vaccineren kwam in India moeizaam van de grond. Inmiddels hebben ruim 495 miljoen mensen minstens één vaccindosis toegediend gekregen.

Meer uit Buitenland

Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

12 minuten geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

1 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

3 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

3 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

4 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

4 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

6 uur geleden