Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

India kan mogelijk minder rijst uitvoeren door gebrek aan regen

India kan mogelijk minder rijst uitvoeren door gebrek aan regen

NEW DELHI (ANP/BLOOMBERG) - Plaatselijke droogte zit de rijstproductie dwars in India. Daardoor dreigt de op een na grootste rijstproducent van de wereld minder rijst te kunnen exporteren, wat de mondiale voedselprijzen extra kan opdrijven.

Door een gebrek aan regen in belangrijke rijstgebieden is er in het Zuid-Aziatische land minder grond geschikt voor het verbouwen van rijst. Volgens cijfers van het Indiase ministerie van Landbouw is het zogeheten rijstareaal dit seizoen al met 12 procent afgenomen.

India heeft elk jaar te maken met zogeheten moessonregens. Dit jaar is er landelijk gezien zelfs meer regen gevallen dan gemiddeld. Maar de hoeveelheid regen verschilde sterk van gebied tot gebied. In sommige regio's die erg belangrijk zijn voor de rijstproductie zoals de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh viel er juist te weinig water uit de lucht.

Vrees voor beperken export

Dat is een tegenvaller nu de voedselprijzen in de wereld al de pan uit rijzen door een combinatie van logistieke verstoringen, ongunstige weersomstandigheden en extra energiekosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Handelaren vrezen dat de Indiase regering besluit de export van rijst te beperken.

Dat laatste gaan andere landen merken. India is doorgaans goed voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde rijsthandel. Het zaaien voor het moessonseizoen begint normaal gesproken eind mei en piekt in juli. Eind september kan er dan geoogst worden.

India verbood in mei al tarwetransporten omdat de voedselzekerheid van het land werd bedreigd, nadat een hittegolf de tarweopbrengsten in verschillende staten had geschaad. India heeft ook de export van suiker aan banden gelegd om de voedselvoorziening veilig te stellen.

Meer uit Financieel

ConsumentenClaim begint actie tegen Apple voor trage iPhones

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten die een iPhone 6, 7 en SE van Apple hebben gekocht hebben recht op compensatie voor de schade die ze hebben geleden door de bewuste vertraging van deze modellen door het Amerikaanse techconcern. Dat meldt ConsumentenClaim die samen met Stichting Aequitas Belangenbehartiging een claim is gestart tegen Apple.

1 uur geleden
Trump krijgt voor miljard dollar extra aandelen in zijn mediagroep

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse voormalige president Donald Trump krijgt extra aandelen in zijn mediagroep, ter waarde van meer dan een miljard dollar naar de huidige koers.

2 uur geleden
Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

7 uur geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

9 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

9 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

9 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

11 uur geleden