Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

India gaat mogelijk rijstexport aan banden leggen

India gaat mogelijk rijstexport aan banden leggen

NEW DELHI (ANP) - India gaat naar verwachting de export van sommige rijstsoorten beperken omdat het binnenlandse aanbod wordt bedreigd. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg.

De Indiase overheid bespreekt op dit moment beperkingen op de export van zogeheten breukrijst, die goed is voor bijna 20 procent van de Indiase uitvoer naar het buitenland. De gesprekken hierover zouden in een vergevorderd stadium zijn. Breukrijst, rijstkorrels die tijdens het oogsten of transporteren zijn gebroken, wordt met name in veevoer en voor de productie van ethanol gebruikt.

De mogelijke beperkingen zijn het gevolg van de tegenvallende oogst. Deze is dit seizoen gekrompen omdat in sommige belangrijke gebieden voor de rijstproductie weinig regen is gevallen.

Toenemende buitenlandse vraag

Bovendien zijn de prijzen van de rijst hard gestegen dit jaar door toenemende vraag uit het buitenland. Tot de belangrijkste afnemers behoren China, dat het voornamelijk voor veevoer gebruikt, en enkele Afrikaanse landen die de rijst voor voedsel importeren.

India is goed voor 40 procent van de wereldwijde rijsthandel. De restricties zullen gevolgen hebben voor de miljarden mensen die afhankelijk zijn van het basisvoedselproduct. Voor landen die al worstelen met een voedselcrisis zal het bovendien een extra klap betekenen.

Russische inval Oekraïne

Na de Russische inval in Oekraïne ontstonden er tekorten voor tarwe en maïs en schoten de prijzen van deze gewassen omhoog. Door de grote rijstvoorraden kon een grotere voedselcrisis worden voorkomen.

India verbood in mei al tarwetransporten nadat een hittegolf de tarweopbrengsten in verschillende staten had geschaad. Het land legde ook al de export van suiker aan banden. Deze exportverboden veroorzaakten schokgolven over de wereldmarkt.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

3 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

7 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

8 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

20 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

22 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

22 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden