Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

India en Pakistan lijden onder vroege hittegolf

India en Pakistan lijden onder vroege hittegolf

NEW DELHI (ANP/DPA) - In grote delen van India en Pakistan lijdt de bevolking momenteel onder een even vroege als hevige hittegolf. De temperaturen kwamen donderdag opnieuw ruim boven de 40 graden uit. In New Delhi steeg het kwik tot 43 graden. India maakte al de warmste maart mee sinds het bijhouden van de statistieken 122 jaar geleden begon.

De meteorologische diensten van beide landen waarschuwen de mensen voortdurend maatregelen te nemen tegen de aanhoudende hitte, zoals voldoende drinken, de schaduw opzoeken en voor verkoeling zorgen. In de Indiase hoofdstad doen de straatverkopers van water met citroen en de meloenenkraampjes goede zaken.

In Zuid-Azië zijn temperaturen boven de 40 graden niets bijzonders, maar zo vroeg in het jaar wel. Doorgaans houden de Indiërs en Pakistani er pas in mei en juni rekening mee. Volgens de directeur van de gezondheidsdienst in Gandhinagar is de huidige hittegolf een waarschuwing voor wat nog komen gaat. Meteorologen in de Pakistaanse miljoenenstad Karachi wezen op het uitblijven van de verkoelende zuidenwind uit de Arabische Zee in april.

Klimaatverandering

Weerdeskundigen van het Imperial College London wijten de extreme temperaturen in deze tijd van het jaar in India aan de klimaatverandering. "Vóór de opwarming van de aarde kwamen temperaturen zoals deze maand in India eenmaal in de 50 jaar voor. Nu één keer in de vier jaar', aldus Mariam Zachariah. "En zolang de uitstoot van broeikasgassen niet stopt, gaat het nog veel vaker gebeuren."

Behalve voor de inwoners hebben deze weersomstandigheden ook gevolgen voor de landbouw. In de Indiase deelstaten Punjab, Haryana en Uttar Pradesh was volgens de krant The Economic Times de tarweoogst 10 tot 35 procent minder. Ook is het gevaar van brand, zoals onlangs op een vuilstortplaats bij New Delhi en in Pakistaanse bossen, toegenomen en kan het sneller smelten van de sneeuw en gletsjers in de Himalaya voor problemen zorgen.

Meer uit Buitenland

Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.

57 minuten geleden
Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

1 uur geleden
Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

VENETIË (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.

4 uur geleden
Duitse Arian (6) na nieuwe 'stille' zoekactie nog niet gevonden

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een nieuwe nacht zoeken naar de vermiste 6-jarige Arian uit Duitsland heeft weer geen resultaat gehad. Voor de tweede nacht op rij werd een "stille zoekactie" gehouden, waarbij militairen zo stil en donker mogelijk naar het jongetje op zoek gingen. Het idee is dat het kind, dat autistisch is, wellicht wordt afgeschrikt door alle reuring rond de honderden mensen die hem al dagen zoeken.

5 uur geleden
Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton. In het hotel wordt het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers gehouden, het zogeheten Correspondents' Dinner. De demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.

10 uur geleden
Weer aanhoudingen bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Bijna tweehonderd actievoerders zijn zaterdag aangehouden bij nieuwe pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten, melden media in de VS. De arrestaties waren op de Northeastern University in Boston, de Arizona State University en de Indiana University, schrijft The New York Times.

10 uur geleden
Twee Oekraïeners doodgestoken in Duitsland, een Rus aangehouden

MURNAU AM STAFFELSEE (ANP/DPA) - Twee mannen uit Oekraïne zijn zaterdag neergestoken op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren. Beide slachtoffers zijn omgekomen. De politie heeft een 57-jarige Rus als verdachte aangehouden.

11 uur geleden