Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indeed: nog altijd grote vraag naar douanepersoneel door brexit

Indeed: nog altijd grote vraag naar douanepersoneel door brexit

DEN HAAG (ANP) - In de nasleep van de brexit is er nog altijd veel werk bij de Nederlandse douane. Vacaturesite Indeed merkt dat de vraag naar personeel bij de dienst het afgelopen jaar sterk is toegenomen.

De brexit is sinds begin 2021 een feit. Daardoor gelden er ook strengere import- en exportregels voor producten die van en naar het Verenigd Koninkrijk worden verscheept. De controle daarop gebeurt door de douane, die daardoor meer werk heeft. Indeed waarschuwt dat een tekort aan personeel bij de douane vervelende gevolgen hebben voor zowel het bedrijfsleven als de consument, door bijvoorbeeld vertragingen.

Het aantal vacatures bij de Nederlandse douane nam volgens Indeed in aanloop naar de brexit al toe met 67 procent. In 2021, het jaar na de officiële uittreding uit de Europese Unie, nam het aantal banen nog eens toe met 49 procent. Indeed merkt op dat de stijging van het aantal banen wel gezien moet worden in het licht van het algehele economische herstel. Zo is er in meerdere sectoren sprake van personeelstekorten.

Volgens Indeed heeft het Verenigd Koninkrijk goed geanticipeerd op de brexit. Voorafgaand aan het vertrek nam het aantal vacatures bij de Britse douane met 270 procent toe. Een jaar later is er sprake van een kleine daling van het aantal vacatures. Indeed merkt verder op dat in Frankrijk en België nog altijd personeelstekorten zijn bij de dienst. Nederland, België en Frankrijk gelden als belangrijke handelspartners van de Britten. Daarmee zijn de tekorten volgens Indeed "niet geheel toevallig".

Meer uit Financieel

Blik belegger op pluk bedrijfsresultaten, inflatie en notulen Fed

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek gaat de aandacht van beleggers onder andere uit naar nieuwe Europese inflatiecijfers. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder altijd in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen.

3 uur geleden
Duitse gasvoorraad eerder dan gepland aangevuld

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse voorraad aardgas is zo'n twee weken eerder dan gepland aangevuld tot de vereiste 75 procent van het normale niveau. Dat meldt de Bundesnetzagentur, de toezichthouder van de energievoorziening van Duitsland. De deadline voor het aanvullen, gesteld door de waakhond, stond op 1 september. De grootste economie van de eurozone kampte als gevolg van de oorlog in Oekraïne met lage gasvoorraden.

4 uur geleden
Duitse overheid: waterpeil Rijn zakt deze week tot kritiek niveau

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil in de Rijn zakt deze week vanwege de extreme droogte waarschijnlijk tot het kritieke niveau van 30 centimeter, maar blijft daar wel een aantal dagen op steken. Maandag wordt de 30 centimeter behaald, valt op te maken uit recente data van de Duitse regering. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht mee kunnen nemen.

6 uur geleden
Drukke dag op Schiphol, reizigers krijgen water en stroopwafels

SCHIPHOL (ANP) - Ook deze zondag is weer een drukke dag met vertrekkende reizigers voor luchthaven Schiphol. De reizigersstroom "loopt goed door", laat een woordvoerster weten. Reizigers hoefden zondagochtend nog niet buiten te wachten. Schiphol deelt water en stroopwafels uit aan wachtende reizigers.

7 uur geleden
Saudi Aramco blijft profiteren van hoge olieprijzen

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco blijft profiteren van de hoge olieprijzen. De onderneming meldde over het tweede kwartaal een stijging van de winst van 90 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De grootste olie-onderneming ter wereld profiteerde ook van de toegenomen vraag naar brandstof wereldwijd.

10 uur geleden
Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten. Daardoor is het voor consumenten die een nieuw energiecontract nodig hebben, een stuk lastiger om stroom en gas te regelen. Zo is het aanbod op prijsvergelijkingssites zeer gering, blijkt uit een selectie bij bekende prijsvergelijkers zoals Independer en PriceWise door het ANP.

11 uur geleden
Bijna 150.000 theewerkers in Bangladesh leggen werk neer

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 150.000 arbeiders van theeplantages in staking gegaan. Ze willen dat hun loon flink wordt verhoogd.

1 dag geleden