Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IND strenger op verblijfsvergunning dan staatssecretarissen waren

IND strenger op verblijfsvergunning dan staatssecretarissen waren

DEN HAAG (ANP) - De IND heeft vorig jaar ongeveer tien mensen een verblijfsvergunning gegeven omdat die in een schrijnende situatie zaten. Dat zijn er veel minder dan in de jaren dat die verantwoordelijkheid nog bij de staatssecretaris lag. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid na berichtgeving van NRC.

De IND beoordeelt in de procedure voor de aanvraag van een verblijfsvergunning altijd of er sprake is van een schrijnende situatie. Daarmee worden "bijzondere en individuele omstandigheden" bedoeld, zoals een ernstige ziekte. Er is geen vaste lijst van gronden waarop dit kan gebeuren. De beoordeling of daar sprake van is, is nu aan de IND zelf.

Hoogleraar immigratierecht aan de Universiteit Leiden Peter Rodrigues zegt in NRC dat het aantal uitzonderingen dat de IND maakt lager is dan voorheen doordat minder mensen ervoor in aanmerking komen. De IND mag dat namelijk alleen doen aan het begin van de eerste asielaanvraag. Schrijnende situaties ontstaan vaak doordat de procedures lang duren, aldus Rodrigues.

Discretionaire bevoegdheid

VluchtelingenWerk vindt om die reden dat de discretionaire bevoegdheid weer bij de staatssecretaris moet komen. "Als er een les is die we uit de Toeslagenaffaire kunnen trekken, dan is het wel dat de menselijke maat moet terugkeren bij de overheid. Hetzelfde geldt voor het asiel- en migratiebeleid."

Uit cijfers die werden verzameld door de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken blijkt dat in de jaren voorafgaand aan de afschaffing van de discretionaire bevoegdheid in dit soort zaken ongeveer honderd mensen per jaar via deze weg een verblijfsvergunning kregen. De bevoegdheid werd bij de staatssecretaris weggehaald in ruil voor het kinderpardon, waardoor zo'n zevenhonderd kinderen die jaren in Nederland woonden maar dreigden te worden uitgezet alsnog mochten blijven.

Meer uit Binnenland

Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

DEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

31 minuten geleden
Wiet via satelliet in Limburgse maisvelden opgespoord

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren kregen dit jaar voor het eerst hulp vanuit de ruimte bij het bestrijden van wietplantages in mais- en aspergevelden. Er werden namelijk satellietbeelden ingezet, waaruit een eerste selectie van 150 verdachte plekken kon worden gemaakt. Uiteindelijk viel de 'oogst' tegen. Slechts op enkele plaatsen zoals in Reuver, Milsbeek en Horst werd wiet gevonden, bleek uit controles van de verdachte plekken met drones.

54 minuten geleden
Overijssel krijgt handhavingsverzoek om bomenkap stil te leggen

ZWOLLE (ANP) - De Stichting NatuurAlert wil dat de provincie Overijssel de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug stillegt en heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend. Volgens de natuurclub overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming door 55 hectare bos te kappen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied. De werkzaamheden begonnen op 4 september, maar moeten volgens NatuurAlert direct worden gestaakt.

1 uur geleden
Amsterdam neemt extra maatregelen wegens achterblijven woningbouw

AMSTERDAM (ANP) - In plaats van de beoogde 7500 woningen worden in Amsterdam dit jaar waarschijnlijk slechts 4500 woningen gebouwd, schat het stadsbestuur. Het college treft daarom in aanvulling op de maatregelen uit het Woningbouwplan van januari extra crisismaatregelen.

1 uur geleden
Commissaris van de Koning Berends legt taken tijdelijk neer

ARNHEM (ANP) - De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

4 uur geleden
Syrische Nederlanders soms minder goed af dan in eerste jaren

DEN HAAG (ANP) - Syrische Nederlanders zijn op sommige gebieden minder goed af dan de eerste jaren na aankomst, blijkt uit onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerdere onderzoeken lieten zien dat de positie van Syrische statushouders in de eerste paar jaar na hun aankomst vooruitging.

7 uur geleden
Halsema: Erwin Olaf was Hollandse Meester van de moderne tijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft woensdagavond tijdens de gemeenteraad stilgestaan bij het overlijden van fotograaf Erwin Olaf. "Onze stad heeft een fotograaf verloren. Een kunstenaar die we kunnen beschouwen als een Hollandse Meester van de moderne tijd", aldus de burgemeester.

13 uur geleden