Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge uit Syrië haar gezinsleden snel over mag laten komen naar Nederland. De nareisbeperking van een half jaar die het kabinet heeft ingesteld, is volgens de rechter onwettig.

Het kabinet besloot in augustus een vertraging in te stellen van de gezinshereniging, bedoeld om de instroom van asielzoekers in te perken. De maatregel is tijdelijk en houdt in dat familieleden eerst een half jaar moeten wachten voordat ze zich bij een statushouder mogen voegen. De nareisbeperking was het meest omstreden onderdeel van de asieldeal die de coalitiepartijen moeizaam overeenkwamen. Doordat gezinsleden later naar Nederland komen, bespaart dat plekken in de overvolle asielopvang, is de gedachte.

De rechter in Haarlem stelt dat het belang van de in Nederland toegelaten asielzoekster en haar gezin zwaarder weegt dan het belang van de overheid om de opvangcrisis aan te pakken. De echtgenoot en zes kinderen van de vrouw verblijven nu in Soedan. Hun visum daar verloopt deze week.

Vonnis wordt bestudeerd

Deskundigen stelden al dat de maatregel waarschijnlijk zou stranden in de rechtszaal. De IND-woordvoerster gaat alleen in op deze specifieke zaak en kan niet vooruitlopen op mogelijke gevolgen voor andere zaken. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil daar ook nog niet op ingaan, laat hij via zijn woordvoerster weten. Het ministerie gaat het vonnis bestuderen, maar wijst erop dat "deze pijnlijke maatregel niet lichtzinnig is genomen". Het kabinet weigerde over de maatregel advies te vragen aan de Raad van State.

Onder de achterban van coalitiepartij ChristenUnie leidde de nareisbeperking tot onvrede. Ook D66 was tegen, evenals de linkse oppositie. CU-Kamerlid Don Ceder laat weten: "Tegenover voor de ChristenUnie belangrijke en structurele verbeteringen in de asielketen - zoals de spreidingswet - hebben we alleen ruimte gegeven voor deze maatregel, als die juridisch houdbaar is. Nu de wettelijke basis er niet is, ga ik ervan uit dat het kabinet de beslissing respecteert en opvolgt."

PvdA-Kamerlid Kati Piri gaat samen met GroenLinks een debat aanvragen. "Eigen juristen waarschuwden, 74 Kamerleden waarschuwden en nu fluit rechter kabinet definitief terug. Wat een leed veroorzaken de vier coalitiepartijen onder vluchtelingen en wat een totale puinhoop maken ze vh migratiebeleid", twittert ze.

Meer uit Binnenland

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

ZEIST (ANP) - Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1. De koolmees, op nummer 2, werd in de meeste tuinen gezien. Op nummer 3 staat de pimpelmees.

5 uur geleden
Amnesty: niet iedereen kreeg ruimte die hoort bij actie A12

DEN HAAG (ANP) - Niet iedereen kreeg bij de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag zaterdag de ruimte die hoort bij demonstraties, zegt Amnesty International zondag. Het gaat om voorlopige bevindingen die de organisatie, die aanwezig was bij de actie zaterdag om het verloop te controleren, naar buiten brengt.

10 uur geleden
Honderden mensen bij herdenking Holocaust in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Met een stille tocht en een bijeenkomst waar na twee jaar coronamaatregelen weer publiek bij kon zijn, is zondag bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in Amsterdam de Holocaust herdacht. Deze week is het 78 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

11 uur geleden
Nog twee mensen vast na klimaatactie op A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Na de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag zitten nog twee mensen vast, laat de politie zondag weten. In totaal werden zaterdag 768 mensen aangehouden. Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zei eerder op zondag dat zo'n 725 actievoerders weer op vrije voeten waren.

12 uur geleden
Milieudefensie kondigt nieuwe klimaatzaak aan

DEN HAAG (ANP) - Na de zaak tegen Shell in 2021, gaat Milieudefensie eind dit jaar een nieuwe klimaatzaak beginnen tegen een bedrijf dat veel broeikasgassen uitstoot. Dat maakte de directeur van Milieudefensie, Donald Pols, zondagochtend bekend in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Om welk bedrijf het gaat, kon hij nog niet zeggen.

12 uur geleden
Veel aandacht en beveiliging op Bonaire voor bezoek Amalia

KRALENDIJK (ANP) - Het bezoek van prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Caribisch deel van Nederland bracht een hoop teweeg op Bonaire, de eerste bestemming van de zes eilanden die ze aandoen. Veel toeristen kwamen op het bezoek af, in mindere mate stonden Bonairianen langs de kant en de beveiliging was duidelijk aanwezig.

13 uur geleden
Halsema spreekt op Holocaustherdenking in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is een van de sprekers op de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Die vindt deze zondag plaats bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Ook premier Mark Rutte is aanwezig. Hij legt samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen een krans bij het monument.

19 uur geleden