Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge uit Syrië haar gezinsleden snel over mag laten komen naar Nederland. De nareisbeperking van een half jaar die het kabinet heeft ingesteld, is volgens de rechter onwettig.

Het kabinet besloot in augustus een vertraging in te stellen van de gezinshereniging, bedoeld om de instroom van asielzoekers in te perken. De maatregel is tijdelijk en houdt in dat familieleden eerst een half jaar moeten wachten voordat ze zich bij een statushouder mogen voegen. De nareisbeperking was het meest omstreden onderdeel van de asieldeal die de coalitiepartijen moeizaam overeenkwamen. Doordat gezinsleden later naar Nederland komen, bespaart dat plekken in de overvolle asielopvang, is de gedachte.

De rechter in Haarlem stelt dat het belang van de in Nederland toegelaten asielzoekster en haar gezin zwaarder weegt dan het belang van de overheid om de opvangcrisis aan te pakken. De echtgenoot en zes kinderen van de vrouw verblijven nu in Soedan. Hun visum daar verloopt deze week.

Vonnis wordt bestudeerd

Deskundigen stelden al dat de maatregel waarschijnlijk zou stranden in de rechtszaal. De IND-woordvoerster gaat alleen in op deze specifieke zaak en kan niet vooruitlopen op mogelijke gevolgen voor andere zaken. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil daar ook nog niet op ingaan, laat hij via zijn woordvoerster weten. Het ministerie gaat het vonnis bestuderen, maar wijst erop dat "deze pijnlijke maatregel niet lichtzinnig is genomen". Het kabinet weigerde over de maatregel advies te vragen aan de Raad van State.

Onder de achterban van coalitiepartij ChristenUnie leidde de nareisbeperking tot onvrede. Ook D66 was tegen, evenals de linkse oppositie. CU-Kamerlid Don Ceder laat weten: "Tegenover voor de ChristenUnie belangrijke en structurele verbeteringen in de asielketen - zoals de spreidingswet - hebben we alleen ruimte gegeven voor deze maatregel, als die juridisch houdbaar is. Nu de wettelijke basis er niet is, ga ik ervan uit dat het kabinet de beslissing respecteert en opvolgt."

PvdA-Kamerlid Kati Piri gaat samen met GroenLinks een debat aanvragen. "Eigen juristen waarschuwden, 74 Kamerleden waarschuwden en nu fluit rechter kabinet definitief terug. Wat een leed veroorzaken de vier coalitiepartijen onder vluchtelingen en wat een totale puinhoop maken ze vh migratiebeleid", twittert ze.

Meer uit Binnenland

Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

AMSTERDAM (ANP) - Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau. De reden dat deze actievoerder niet weg mocht, was omdat de identiteit nog niet was vastgesteld, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagochtend.

10 minuten geleden
Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

1 uur geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

5 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

5 uur geleden
Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

12 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

14 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

17 uur geleden