Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IND betaalde al bijna evenveel aan dwangsommen als in heel 2023

IND betaalde al bijna evenveel aan dwangsommen als in heel 2023

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft in de eerste vier maanden van dit jaar al 9,9 miljoen euro aan dwangsommen uitbetaald. Dat blijkt uit cijfers die dinsdag zijn gepubliceerd. In heel 2023 moest de IND 11,3 miljoen euro aan dwangsommen betalen. De dienst kan een dwangsom opgelegd krijgen als het niet lukt om op tijd te beslissen over bijvoorbeeld een asielprocedure.

Volgens een woordvoerster van de dienst worden de wachttijden door de grote hoeveelheid werk steeds langer. Ook wachten steeds meer mensen langer dan eigenlijk mag op een besluit.

De IND krijgt al jaren meer aanvragen voor verblijf in Nederland dan de dienst aankan. Een aanvraag voor bijvoorbeeld asiel of een verblijf voor werk moet binnen een bepaalde tijd zijn afgerond. Als dat niet gebeurt, kan de aanvrager naar de rechter stappen. Die legt dan een dwangsom op: de IND moet diegene een bedrag betalen per dag dat het besluit uitblijft.

Gewijzigde registratie ingebrekestellingen

In 2022 kreeg de IND bijna 20.000 van zulke ingebrekestellingen. In totaal moest de dienst toen 3,4 miljoen euro uitkeren. Vorig jaar ging het om 28.670 ingebrekestellingen.

Afgelopen september wijzigde volgens een woordvoerster de manier van registreren van het aantal ingebrekestellingen, waardoor het aantal van begin 2024 niet te vergelijken is met dat van de jaren hiervoor. Maar het bedrag dat de IND aan dwangsommen moet uitkeren lijkt dus wel een stuk hoger uit te komen dan vorig jaar.

Werk complexer

Naast een hoger aantal aanvragen dan de IND aankan, wordt ook het werk steeds complexer. Daarom vraagt de dienst dinsdag aan beleidsmakers in Den Haag om aan tafel te mogen zitten bij de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen. "Dat is belangrijk, omdat zo het perspectief van de uitvoering direct meegenomen kan worden bij de ontwikkeling van nieuw beleid." Volgens een woordvoerster schuift de IND niet standaard aan bij het begin van een nieuwe kabinetsperiode.

Wat de gevolgen zijn van de plannen voor migratie in het hoofdlijnenakkoord, zegt de dienst nog niet. Dit omdat het akkoord nog uitgewerkt moet worden. "Dat de gevolgen groot kunnen zijn, is duidelijk." De partijen willen onder meer een 'asielcrisis' uitroepen, waarna het voor een periode van maximaal twee jaar mogelijk moet worden om bijvoorbeeld asielaanvragen op te schorten.

Budget

Volgens de IND schommelt daarnaast het budget voor de dienst de komende jaren. Een grote afname van het budget zou "een desastreuze impact" hebben.

Meer uit Binnenland

Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiƫnten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

17 minuten geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

2 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

3 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

3 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

3 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

6 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

6 uur geleden