Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IND betaalde al bijna evenveel aan dwangsommen als in heel 2023

IND betaalde al bijna evenveel aan dwangsommen als in heel 2023

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft in de eerste vier maanden van dit jaar al 9,9 miljoen euro aan dwangsommen uitbetaald. Dat blijkt uit cijfers die dinsdag zijn gepubliceerd. In heel 2023 moest de IND 11,3 miljoen euro aan dwangsommen betalen. De dienst kan een dwangsom opgelegd krijgen als het niet lukt om op tijd te beslissen over bijvoorbeeld een asielprocedure.

Volgens een woordvoerster van de dienst worden de wachttijden door de grote hoeveelheid werk steeds langer. Ook wachten steeds meer mensen langer dan eigenlijk mag op een besluit.

De IND krijgt al jaren meer aanvragen voor verblijf in Nederland dan de dienst aankan. Een aanvraag voor bijvoorbeeld asiel of een verblijf voor werk moet binnen een bepaalde tijd zijn afgerond. Als dat niet gebeurt, kan de aanvrager naar de rechter stappen. Die legt dan een dwangsom op: de IND moet diegene een bedrag betalen per dag dat het besluit uitblijft.

Gewijzigde registratie ingebrekestellingen

In 2022 kreeg de IND bijna 20.000 van zulke ingebrekestellingen. In totaal moest de dienst toen 3,4 miljoen euro uitkeren. Vorig jaar ging het om 28.670 ingebrekestellingen.

Afgelopen september wijzigde volgens een woordvoerster de manier van registreren van het aantal ingebrekestellingen, waardoor het aantal van begin 2024 niet te vergelijken is met dat van de jaren hiervoor. Maar het bedrag dat de IND aan dwangsommen moet uitkeren lijkt dus wel een stuk hoger uit te komen dan vorig jaar.

Werk complexer

Naast een hoger aantal aanvragen dan de IND aankan, wordt ook het werk steeds complexer. Daarom vraagt de dienst dinsdag aan beleidsmakers in Den Haag om aan tafel te mogen zitten bij de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen. "Dat is belangrijk, omdat zo het perspectief van de uitvoering direct meegenomen kan worden bij de ontwikkeling van nieuw beleid." Volgens een woordvoerster schuift de IND niet standaard aan bij het begin van een nieuwe kabinetsperiode.

Wat de gevolgen zijn van de plannen voor migratie in het hoofdlijnenakkoord, zegt de dienst nog niet. Dit omdat het akkoord nog uitgewerkt moet worden. "Dat de gevolgen groot kunnen zijn, is duidelijk." De partijen willen onder meer een 'asielcrisis' uitroepen, waarna het voor een periode van maximaal twee jaar mogelijk moet worden om bijvoorbeeld asielaanvragen op te schorten.

Budget

Volgens de IND schommelt daarnaast het budget voor de dienst de komende jaren. Een grote afname van het budget zou "een desastreuze impact" hebben.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

12 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

12 uur geleden