Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IND: 2021 was uitdagend vanwege hogere instroom nareizigers

IND: 2021 was uitdagend vanwege hogere instroom nareizigers

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) noemt 2021 in het donderdag gepubliceerde jaarverslag een uitdagend jaar, vanwege de coronacrisis, de crisis in Afghanistan en de instroom van meer nareizigers. Er waren 24.690 eerste asielaanvragen en 13.980 aanvragen van nareizigers, tegen 13.670 eerste asielaanvragen en 9300 aanvragen van nareizigers in 2020. In 2019 ging het om 22.530 eerste asielaanvragen en 6130 aanvragen van nareizigers.

De coronacrisis zorgde ervoor dat de instroom van asielzoekers in de eerste helft van het jaar relatief laag was. "Maar tegen de zomer, toen alle reisbeperkingen in de wereld werden opgeheven, steeg de instroom razendsnel", zegt waarnemend directeur Asiel en Bescherming Joël Schoneveld. "Er kwamen veel meer mensen dan verwacht. Ruim 75 procent van de instroom vond plaats in de tweede helft van het jaar. Heel geconcentreerd dus."

Van de 24.690 eerste asielaanvragen in 2021 heeft de IND er bijna 20.000 afgehandeld. Het lukte de medewerkers van de IND daarnaast om alle 'oude voorraden' asielaanvragen af te handelen, waardoor meer mensen een verblijfsvergunning kregen. "Zij konden vervolgens nareis van familieleden aanvragen, waardoor ook die instroom steeg. Vanwege de hoge instroom van asielzoekers en nareizigers is het al geruime tijd druk in het aanmeldcentrum in Ter Apel." Uiteindelijk zijn de aanvragen van 12.780 nareizigers afgehandeld.

Afghanistan

Ook de crisis in Afghanistan zorgde er volgens de IND voor dat het een pittig jaar was. "Opeens waren daar 2500 extra Afghanen die we moesten behandelen. Met dezelfde capaciteit aan medewerkers. Soms zelfs minder, vanwege corona en alle beperkingen van dien."

Vorig jaar waren er minder procedures bij de rechtbank over de beslissingen van de IND. Vermoed wordt dat corona hierin een grote rol heeft gespeeld. "Niet alleen zijn er daardoor minder aanvragen ingediend, ook zijn er door de rechtbanken minder zaken behandeld." Het ging in 2021 om 33.880 procedures, tegen 41.150 in 2020 en 54.940 in 2019.

Meer uit Binnenland

Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

32 minuten geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

4 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

6 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

11 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

16 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

17 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

20 uur geleden