Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IND: 2021 was uitdagend vanwege hogere instroom nareizigers

IND: 2021 was uitdagend vanwege hogere instroom nareizigers

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) noemt 2021 in het donderdag gepubliceerde jaarverslag een uitdagend jaar, vanwege de coronacrisis, de crisis in Afghanistan en de instroom van meer nareizigers. Er waren 24.690 eerste asielaanvragen en 13.980 aanvragen van nareizigers, tegen 13.670 eerste asielaanvragen en 9300 aanvragen van nareizigers in 2020. In 2019 ging het om 22.530 eerste asielaanvragen en 6130 aanvragen van nareizigers.

De coronacrisis zorgde ervoor dat de instroom van asielzoekers in de eerste helft van het jaar relatief laag was. "Maar tegen de zomer, toen alle reisbeperkingen in de wereld werden opgeheven, steeg de instroom razendsnel", zegt waarnemend directeur Asiel en Bescherming Joël Schoneveld. "Er kwamen veel meer mensen dan verwacht. Ruim 75 procent van de instroom vond plaats in de tweede helft van het jaar. Heel geconcentreerd dus."

Van de 24.690 eerste asielaanvragen in 2021 heeft de IND er bijna 20.000 afgehandeld. Het lukte de medewerkers van de IND daarnaast om alle 'oude voorraden' asielaanvragen af te handelen, waardoor meer mensen een verblijfsvergunning kregen. "Zij konden vervolgens nareis van familieleden aanvragen, waardoor ook die instroom steeg. Vanwege de hoge instroom van asielzoekers en nareizigers is het al geruime tijd druk in het aanmeldcentrum in Ter Apel." Uiteindelijk zijn de aanvragen van 12.780 nareizigers afgehandeld.

Afghanistan

Ook de crisis in Afghanistan zorgde er volgens de IND voor dat het een pittig jaar was. "Opeens waren daar 2500 extra Afghanen die we moesten behandelen. Met dezelfde capaciteit aan medewerkers. Soms zelfs minder, vanwege corona en alle beperkingen van dien."

Vorig jaar waren er minder procedures bij de rechtbank over de beslissingen van de IND. Vermoed wordt dat corona hierin een grote rol heeft gespeeld. "Niet alleen zijn er daardoor minder aanvragen ingediend, ook zijn er door de rechtbanken minder zaken behandeld." Het ging in 2021 om 33.880 procedures, tegen 41.150 in 2020 en 54.940 in 2019.

Meer uit Binnenland

Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

25 minuten geleden
Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

4 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

4 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

4 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

4 uur geleden
Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

8 uur geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

11 uur geleden