Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Incidenten met dieren op het spoor met 10 procent gedaald

Incidenten met dieren op het spoor met 10 procent gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal incidenten met dieren op het Nederlandse spoor is in de afgelopen paar jaar met zo'n 10 procent gedaald, zegt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail na berichtgeving in De Telegraaf. In 2017 waren er 1035 incidenten, in de jaren erna waren dat er respectievelijk 1024 en 982.

In 2020 werden 934 beesten aangereden of bijna aangereden op het spoor. Deze aanrijdingen leiden vaak tot vertragingen. De kadavers van de dieren moeten eerst worden verwijderd voordat de dienstregeling hervat kan worden. Vaak gaat het om koeien, honden, schapen, vossen, vogels of herten. "Ook als het dier niet is aangereden, moet de machinist toch gaan kijken of er iets geraakt is. Dat leidt dan alsnog tot vertraging", aldus de woordvoerder.

De daling van het aantal incidenten in 2020 komt volgens de woordvoerder niet per se omdat er in dat coronajaar minder treinen reden. "Een groot deel van de treinen reed wel, en daarbij hebben we gerichte maatregelen genomen, zoals het plaatsen van hekwerken op strategische plekken." Ook voerde ProRail gesprekken met boeren over hun afrastering rondom de weilanden en bouwt de spoorbeheerder ecoducten of speciale dierenroutes onder het spoor door.

Met hekwerk lukt het echter niet om aanrijdingen met vogels te voorkomen. "Dat blijft een uitdaging. We zoeken nog naar een soort innovatie om dat te voorkomen", aldus de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Deel treinverkeer bij Lage Zwaluwe weer op gang

UTRECHT (ANP) - Een deel van de treinen op het traject langs Lage Zwaluwe rijdt weer. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal.

1 uur geleden
Bedrijf gehackt dat onder meer belastingaanslagen verstuurt

AMERSFOORT (ANP) - Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website.

2 uur geleden
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geëist voor openlijk geweld. Volgens de politierechter zijn er twijfels over het signalement van de stenengooier. Ze sprak A. daarom vrij. Op de tribune klonk na de uitspraak applaus en gejoel.

3 uur geleden
Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

UTRECHT (ANP) - De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

4 uur geleden
Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

UTRECHT (ANP) - Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.000 klachten, waar vorig jaar de teller na ruim twee weken eindigde op meer dan 312.000 klachten.

5 uur geleden
Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

7 uur geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

7 uur geleden