Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Incident nucleair complex Iran mogelijk aanslag

Incident nucleair complex Iran mogelijk aanslag

TEHERAN/NEW YORK (ANP) - Een incident in een nucleair complex in Iran is mogelijk een aanslag geweest. Een explosief zou een groot deel van het bovengrondse gedeelte van een installatie bij de stad Natanz hebben verwoest, stelt een Midden Oosten-inlichtingenfunctionaris in The New York Times. Dat zou dan een klap zijn voor het internationaal omstreden nucleaire programma van de streng-islamitische staat, een aartsvijand van de Verenigde Staten en Israël.

Iraanse autoriteiten daarentegen stellen dat er vrijwel niets aan de hand was en spreken over een ongeval. Het zou gaan om een brand in een loods in aanbouw. Volgens een woordvoerder van de nationale Organisatie voor Atoomenergie is er geen schade aan de reactor en vielen er geen slachtoffers.

Volgens analisten in de Verenigde Staten trof een brand een nieuwe productiecomplex voor centrifuges die nodig zijn voor de verrijking van uranium. Daarnaast claimde een onbekende groep verantwoordelijk te zijn voor het incident en sprak over een aanslag.

Uraniumverrijking

Het complex in Natanz is de belangrijkste Iraanse centrale voor uraniumverrijking. Verrijkt uranium wordt gebruikt in kernreactoren en kernwapens. Iran heeft altijd ontkend zijn kernprogramma te gebruiken voor militaire doeleinden.

Teheran schortte wel bepaalde verplichtingen uit een internationaal atoomakkoord van 2015 op, nadat de VS zich in 2018 hadden teruggetrokken uit de deal. In het akkoord werd Iran opheffing van sancties beloofd in ruil voor het beperken van zijn kernprogramma. Nieuwe economische sancties door Washington hebben de Iraanse economie hard getroffen.

Meer uit Buitenland

Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

3 uur geleden
Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza als ramadan begint

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tegen de tijd dat de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij vrijdag tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. Afhankelijk van de islamitische maankalender begint de ramadan op 10 of 11 maart.

6 uur geleden
VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

11 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

12 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

13 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

14 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

14 uur geleden