Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In ziekenhuizen kunnen weer iets meer operaties aan knie en heup

In ziekenhuizen kunnen weer iets meer operaties aan knie en heup

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen kunnen weer iets meer planbare ingrepen zoals knie- en heupoperaties uitvoeren. Deze week geven 23 ziekenhuizen aan dat ze dit soort zorg weer helemaal kunnen uitvoeren, tegenover 20 vorige week, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De overige 49 ziekenhuizen waar de NZa gegevens van heeft, kunnen deze zorg momenteel nog slechts deels leveren.

Het aantal ziekenhuizen dat ook de kritieke planbare zorg, zoals bijvoorbeeld kankerbehandelingen, op tijd kan uitvoeren is afgelopen week gelijk gebleven, aldus de NZa. Het gaat om 68 ziekenhuizen. Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd om gezondheidsschade te voorkomen.

Gebruikelijk

Ziekenhuizen voeren iets minder operaties uit dan vorige week. Momenteel zijn er 18 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal, tegenover 15 procent vorige week. De afname komt waarschijnlijk door de vakantieperiode, zegt de NZa daarover. "Het is gebruikelijk dat in deze periode minder operaties worden uitgevoerd."

Het ziekteverzuim onder zorgpersoneel blijft onverminderd hoog, meldt de autoriteit. Op de intensive cares van ziekenhuizen zit momenteel 10,3 procent van de medewerkers thuis. Dat was vorige week ook al zo. Op de verpleegafdelingen nam het percentage personeel dat ziek is gemeld af van 10,4 procent naar 10 procent.

Vervolgzorg

De NZa waarschuwt ziekenhuizen dat ook in de rest van de zorg, zoals bij de huisartsen en in de thuiszorg, het ziekteverzuim hoog blijft. Iemand die een operatie ondergaat, heeft daarna soms bijvoorbeeld een tijdje thuiszorg nodig. Daar moeten ziekenhuizen bij het vergroten van het aantal ingrepen rekening mee houden, aldus de autoriteit. De zogenoemde 'vervolgzorg' mag niet extra worden belast.

Meer uit Binnenland

Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

6 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

6 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

11 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

12 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

12 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

12 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

12 uur geleden