Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In veel steden zaterdag bijeenkomst tegen oorlog in Oekraïne

In veel steden zaterdag bijeenkomst tegen oorlog in Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - In veel Nederlandse dorpen en steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Groningen, worden zaterdag manifestaties gehouden om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne. De steden sluiten zich daarmee aan bij een groot aantal Europese steden die vergelijkbare bijeenkomsten organiseren.

Europese steden die meedoen zijn onder meer Brussel, Florence, Frankfurt, Gent, Milaan, Nice, Parijs, Rome, Sevilla, Stuttgart, Stockholm, Tallinn, Riga en Zagreb. Het initiatief voor de acties komt van Eurocities, een netwerkorganisatie van meer dan tweehonderd Europese steden. "Ik stel voor dat we de lokale bevolking uitnodigen, in het bijzonder onze Oekraïense en Russische gemeenschappen, om samen arm in arm te staan of een moment te delen voor of rondom onze stadhuizen", aldus de voorzitter van de netwerkorganisatie Dario Nardella, tevens burgemeester van Florence. Hij vraagt aanwezigen dan foto's van de bijeenkomsten te delen op social media met de hashtag #CitiesWithUkraine.

De gemeente Amsterdam roept inwoners op om zaterdag om 18.00 uur naar de Dam te komen. Burgemeester Femke Halsema opent de bijeenkomst met een toespraak en uitgever en oprichter van de krant The Moscow Times Derk Sauer is een van de sprekers. Sauer besloot onlangs uit Rusland te vertrekken en de redactie van de krant naar Nederland te verplaatsen vanwege het verslechterde werkklimaat voor journalisten in het land. Verder staat er muziek op het programma, en Katja Schuurman doet de presentatie. De bijeenkomst wordt afgesloten met twee minuten stilte gevolgd door het Oekraïense volkslied.

Solidariteit

In Rotterdam begint om 18.00 uur een manifestatie met sprekers, artiesten en muziek op Plein 1940. Onder meer Victoria Koblenko, Hugo Borst en de ambassadeur van Oekraïne werken mee aan het programma. Ook burgemeester Aboutaleb spreekt en draagt een gedicht voor.

In Groningen opent de Martinikerk om 11.00 uur voor "een moment van bezinning en solidariteit voor Oekraïne". Onder meer Den Bosch, Tiburg, Nieuwegein en Apeldoorn openen zaterdag de deuren van het stadhuis om stil te staan bij de oorlog.

Stil protest

In Arnhem bouwen medewerkers van de sierteeltsector zaterdagmorgen op het Airborneplein in Arnhem een metershoog hart van rode en roze bloemen. Wageningen heeft Hotel de Wereld in die plaats uitgekozen voor een manifestatie zaterdagmiddag. Op de Nederlands-Duitse grens vormen inwoners van het Nederlandse Dinxperlo samen met hun Duitse buren uit Süderwick een menselijke keten tussen de dorpspleinen in beide plaatsen. De keten moet een stil protest zijn zonder vlaggen of spandoeken.

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

48 minuten geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

1 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

2 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

2 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

3 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

4 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

5 uur geleden