Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In sommige gevallen ook mondkapjes voor huishoudelijke hulp

In sommige gevallen ook mondkapjes voor huishoudelijke hulp

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers die huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding of maaltijdondersteuning verzorgen bij mensen thuis, komen voortaan in bepaalde gevallen in aanmerking voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) besloten. Vakbond CNV Zorg & Welzijn is blij met het besluit de medewerkers in de thuiszorg voortaan zelf over het aanvullend gebruik van mondkapjes en schorten te laten beslissen.

Als iemand met COVID-19 of een verdenking daarop direct dergelijke zorg nodig heeft en deze zorg dus niet kan worden uitgesteld, komt de zorgmedewerker in aanmerking voor mondmaskers, isolatiejassen/schorten, oogbescherming/brillen en handschoenen.

Voor ondersteuning thuis die verleend wordt volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zoals huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding en maaltijdondersteuning, lukt het volgens de minister veelal wel op 1,5 meter afstand te blijven. Dan zijn dus geen beschermingsmiddelen nodig, aldus de minister.

Reservepakket

Ook mag alleen worden gewerkt als de medewerker klachtenvrij is en er zeker van is dat de gezondheid van de patiënt of cliënt het toelaat om zorg te verlenen. Als COVID-19 bij een cliënt is vastgesteld, dan wordt ondersteuning uitgesteld. Soms gaat het echter om zorg die niet kan worden uitgesteld, of heeft een medewerker gerede twijfel of de situatie veilig is. In die gevallen kan de medewerker voortaan beschikken over een 'reservepakket’ aan persoonlijke beschermingsmiddelen, heeft Van Rijn besloten.

"Alle mensen die werken in de zorg - binnen en buiten het ziekenhuis - moeten erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen met gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Natuurlijk alleen als dat echt nodig is, want er is nog steeds een enorme behoefte aan beschermingsmiddelen in de zorg", aldus de minister.

CNV Zorg & Welzijn zegt in een reactie al sinds het begin van de coronacrisis te pleiten voor meer zeggenschap voor zorgprofessionals over het gebruik van beschermende materialen. "Medewerkers in de thuiszorg kunnen nu, als zij een 'niet-pluisgevoel’ hebben, zelf beslissen beschermende middelen te gebruiken. Voorwaarde is dan wel dat er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voorradig zijn. Nu de maatregelen worden versoepeld en andere, minder cruciale contactberoepen ook beschermingsmateriaal nodig hebben, is het een absolute noodzaak om de thuiszorg bij de distributie voorrang te geven", zegt voorzitter Anneke Westerlaken van CNV Zorg & Welzijn.

Meer uit Gezond

Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

3 dagen geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

4 dagen geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

5 dagen geleden
NVWA zet geen speciale Koningsdaginspecteurs in

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.

6 dagen geleden
Tientallen vrouwen melden zwangerschap na koperspiraal

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).

6 dagen geleden
Pfizer stopt met obesitaspil na mogelijke leverschade bij test

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.

6 dagen geleden
Lidstaten WHO bereiken principeakkoord over pandemieverdrag

GENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.

1 week geleden